Кримінальні проступки: зміни до законодавства у порівняльній таблиці

15:00, 7 декабря 2018
Які зміни відбулися у зв’язку з прийняттям закону щодо кримінальних проступків.
Кримінальні проступки: зміни до законодавства у порівняльній таблиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Тетяна Слуцька,
кандидат юридичних наук, заслужений юрист України

Верховна Рада України 22 листопада 2018 року прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону від 20 квітня 2018 року №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень». 

Аналіз прийнятого закону показав, що, окрім внесення відповідних змін в частині термінології (заміни слів «злочинність» на «кримінальна протиправність», а «злочини середньої тяжкості» на «нетяжкі злочини»), введення в кримінальний закон термінів «кримінальний проступок» (з огляду на його визначення, він охопив собою лише частину злочинів невеликої тяжкості) та «кримінальне правопорушення», законодавець пропонує ще низку значних змін.

Зокрема, криміналізувати керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції (ст. 286-1); виключити з ч. 2 ст. 309 КК таку кваліфікуючу ознаку, як вчинення дій, передбачених ч. 1 ст. 309 КК «особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 317 КК»; посилити кримінальну відповідальність в частині збільшення розмірів штрафів у декілька разів за значну кількість суспільно небезпечних діянь та доповнити санкції низки статей таким покаранням, як позбавлення волі на певний строк.

Також пропонуються суттєві зміни до процесуального закону, в тому числі щодо строків досудового розслідування, доповнення новими нормами стосовно визначення процесуальних джерел доказів у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки, підстав для затримання уповноваженою службовою особою особи, яка вчинила кримінальний проступок, особливостей повідомлення про підозру у кримінальних провадженнях про кримінальні проступки, порядку продовження строків дізнання та багато чого іншого. 

Для кращого розуміння змін, що передбачені цим законом, пропонуємо ознайомитися з порівняльною таблицею, у якій наведено положення законодавчих актів у чинній та прийнятій Верховною Радою 22 листопада 2018 року редакціях.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва