«Чорнобильський» статус є безстроковим

10:45, 28 марта 2019
Касаційний адміністративний суд ВС ухвалив постанову щодо статусу громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
«Чорнобильський» статус є безстроковим
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Володимир Кравчук,
суддя Верховного Суду,

д. ю. н., професор

20 березня 2019 року Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду ухвалив постанову у справі №697/121/17, в якій зробив правовий висновок щодо статусу громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Причиною передачі справи на розгляд палати стала необхідність відступити від висновку, зробленого судовою колегією, та усунути різність практики.

У чому суть спору

Визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій до 1 січня 2015 року містилося у ст. 2 Закону України №796-XII від 28 лютого 1991 року «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон №796). Відповідно до цієї статті, до зон радіоактивного забруднення було віднесено: зону відчуження, зону безумовного (обов'язкового) відселення, зону гарантованого добровільного відселення та зону посиленого радіоекологічного контролю.

1 січня 2015 року набув чинності Закон України №76-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким ст. 2 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було виключено (пп. 1 п. 4).

Позивачка постійно проживала на території зони посиленого радіоекологічного контролю та продовжує проживати у цьому ж місті. З 1993 року вона має статус особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи, 4 категорії, що підтверджується посвідченням. У 2016 році їй встановлено І групу інвалідності, захворювання пов'язане з впливом аварії на ЧАЕС, безстроково.

Позивачка звернулася до управління соціального захисту населення виконавчого комітету із заявою про оформлення та направлення до департаменту соціального захисту населення ОДА подання щодо присвоєння їй статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії та видачі відповідного посвідчення. Управління відмовило, оскільки відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» у переліку зон радіоактивного забруднення немає зони посиленого радіоекологічного контролю.

Позивачка звернулася до суду.

Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Посилання відповідача на зміни в законодавстві суди відхилили, оскільки жодних змін у правовому регулюванні статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не відбулось.

Судова палата для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду з такими рішеннями погодилася.

Висновки Верховного Суду

Верховний Суд виходив з того, що відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону №796 для встановлення пільг і компенсацій визначаються категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема інваліди з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи (ст. 10, 11 і ч. 3 ст. 12), щодо яких встановлено причинний зв'язок інвалідності, хворі внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу категорія 1.

Отже, для отримання постраждалими статусу категорії 1 необхідні три умови:

  • інвалідність;
  • статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи;
  • причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою.

Щодо першої та третьої умов спору між сторонами немає. Ключовим правовим питанням, щодо якого виник спір, є питання збереження у позивачки статусу потерпілої від Чорнобильської катастрофи внаслідок зміни закону та виключення з переліку зон радіоактивного забруднення зони посиленого радіоекологічного контролю.

Вирішуючи це питання, Суд виходив з того, що учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілим від Чорнобильської катастрофи видаються посвідчення. Посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» є документом, що підтверджує статус громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та надає право користування пільгами, встановленими законом.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що позивач звернулась до управління соціального захисту населення виконавчого комітету Канівської міської ради з заявою про видачу посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, категорії 1. Зауважень щодо складу та змісту документів відповідач не мав, проте відмовив з мотивів відсутності з 01.01.2015 у переліку зон радіоактивного забруднення зони посиленого радіоекологічного контролю та скасування ст. 23 Закону, якою передбачалося надання відповідних пільг і компенсацій особам, віднесеним до 4 категорії потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

Верховний Суд вже розглядав справи з подібними правовідносинами, але дійшов різних висновків. Колегія суддів у складі судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду відступила від правового висновку у справі №375/555/17 та погодилася з правовим висновком, який було викладено раніше у постанові від 25.05.2018 у справі №802/1445/17, навівши додаткові аргументи.

Суд звернув увагу, що Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» №76-VIII від 28 грудня 2014 року не передбачено, що раніше видані посвідчення особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, є недійсними. Позивач набула статусу потерпілої від Чорнобильської катастрофи категорії 4 у 1993 році, тобто до 01.01.2015. Цей статус є безстроковим. Виключення з 01.01.2015 зони посиленого радіоекологічного контролю не позбавляє позивача статусу потерпілої від Чорнобильської катастрофи категорії 4, оскільки такий статус було набуто правомірно, а законні підстави для його припинення відсутні.

У підсумку судова палата для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду дійшла такого висновку: виключення з 01.01.2015 зони посиленого радіоекологічного контролю з переліку радіоактивно забруднених територій не позбавляє статусу потерпілих осіб, яким раніше, до 31.12.2014 було встановлено статус і видано посвідчення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Особа, якій видано безстрокове посвідчення громадянина, який постійно проживав на території зони посиленого радіологічного контролю (категорія 4), для цілей застосування п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону №796-XI «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»I, вважається потерпілим від Чорнобильської катастрофи.

Принагідно дякуємо членам Науково-консультативної ради при Верховному Суді професорам Гетманцеву Д. О., Монаєнку А. О., Петришину О. В., Савченко Л. А. за фахові висновки, які допомогли комплексно дослідити правову проблему.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва