Вжиття тимчасових заходів у практиці Європейського суду з прав людини

15:34, 22 ноября 2021
Суд вживає тимчасових заходів тільки за чітко встановлених умов, а саме, якщо є ризик серйозних порушень Конвенції.
Вжиття тимчасових заходів у практиці Європейського суду з прав людини
Джерело фото: wikimedia.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро роз’яснило питання вжиття тимчасових заходів у практиці Європейського суду з прав людини. Інформацію оприлюднили на офіційному сайті відомства.

«Що таке тимчасові заходи?

Коли Європейський суд з прав людини (далі ‒ Суд) отримує заяву, він може вирішити, що Держава повинна вжити певних заходів тимчасового характеру, поки Суд розглядатиме справу. Зазвичай вони являють собою вимогу до Держави утриматись від певних дій, наприклад, не повертати осіб до країн, де їм може загрожувати смерть або тортури.

Суд вживає тимчасових заходів тільки за чітко встановлених умов, а саме якщо є ризик серйозних порушень Конвенції. Велика частина запитів про тимчасові заходи відхиляється через невідповідність вимогам. Як зв’язатись із Судом.

У Суді виділено спеціальний факс для надсилання клопотань про застосування тимчасових заходів:

+33 (0)3 90 21 43 50;

+33 (0)3 88 41 39 00.

Звертаємо увагу, що невикористання цього номеру для Вашого клопотання може призвести до затримки у його розгляді, особливо у період свят. У зв’язку з цим необхідно використовувати цей номер для будь-якого листування, що стосується застосування тимчасових заходів.

Суд отримує кореспонденцію (факси та листи):

— З понеділка по п’ятницю з 8 до 16.00 (за місцевим часом (GMT+1);

— Клопотання надіслані після 16.00, як правило, не розглядатимуться у той же день (список офіційних вихідних днів).

Запити мають бути викладені ґрунтовно та стисло, наскільки це можливо. Утім, якщо факс перебільшує 10 сторінок, рекомендуємо надіслати його в декілька етапів, щоб він був отриманий та розглянутий за найкращих умов.

Інформація та документи, які додаються до клопотання

Інформація та документи, які додаються до клопотання, необхідно виділити жирним шрифтом на першій сторінці документа:

«Rule 39. Urgent»

Контактна особа (ім’я та контакти): …

У справах щодо депортації та екстрадиції також слід вказати таке:

Bидворення очікується (дата, час та країна призначення): …

За змістом клопотання має бути обґрунтоване, детальне та повне. Запити про вжиття тимчасових заходів повинні бути надіслані до Суду за згодою заявника. Бажано надсилати їх разом з належним чином заповненим формуляром заяви. Якщо запит надсилає представник, він повинен надати водночас чи найближчими днями заповнену довіреність.

Додаються копії усіх рішень, що стосуються клопотання, зокрема рішення відповідних національних судів, трибуналів чи інших органів влади.

Додаються копії усіх інших документів, що обґрунтовують твердження, подані до Суду.

Подальший розгляд запитів

Після подання запиту на вжиття тимчасових заходів заявник чи його представник мають слідкувати за розвитком подій. Зокрема, надзвичайно важливо негайно інформувати Суд про будь-які зміни адміністративного чи іншого становища заявника (наприклад, отримання дозволу на проживання чи повернення до країни походження).

Представник заявника також повинен за власної ініціативи невідкладно повідомляти Суд, якщо він втратив зв’язок зі своїм клієнтом», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Денис Малюська обговорив з представником Ради Європи виконання Україною рішень ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки