Депутати пропонують ввести грошову компенсацію за відмову від землі

12:31, 30 декабря 2019
Сума компенсації буде залежати від ринкової вартості землі, а також від цільового призначення ділянки та регіону, де вона знаходиться.
Депутати пропонують ввести грошову компенсацію за відмову від землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді України 18 грудня зареєстрований законопроект №2616 щодо внесення змін до Земельного кодексу України про компенсацію громадянам за добровільну відмову від права на отримання земельних ділянок.

Так, проектом закону пропонується грошова компенсація за відмову від права на землю.

Ініціаторами законопроекту стали народні депутати від фракції «Слуга народу».

У документі йдеться, що якщо людина відмовляється від земельної ділянки, то має право на компенсацію. У пояснювальній записці інформується, що наразі для ведення особистого селянського господарства за чинним законодавством можна отримати до двох гектар. Під садівництво – до 0,12 га. На будівництво житлового будинку для села і міста існують різні норми: якщо в селі можна претендувати на 0,25 га, в селищах – 0,15 га, то в місті дадуть максимум 0,1 га. Також 0,1 га можна отримати для будівництва дачі й 0,01 га – під гараж.

«Метою та завданням запропонованого законопроекту є надання громадянам України можливості та права отримувати грошові компенсації за відмову від свого права отримати у власність земельні ділянки з земель державної або комунальної власності згідно ст. 121 Земельного кодексу України»,  йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно з інформацією, щоб отримати компенсацію, потрібно написати заяву в місцеві органи влади. Отримати відшкодування можна буде за відмову від права на одну з ділянок землі або навіть всіх. А сума буде залежати від ринкової вартості землі, а також від цільового призначення ділянки та регіону, де вона знаходиться.

Автори документу наголошують, що прийняття цього Закону надасть громадянам додаткові можливості  для реалізації їх прав (обирати у встановленому порядку отримання у власність земельної ділянки або грошової компенсації), усуне фактичну дискримінацію в цій сфері, яка присутня на даний час, покращить відносини між людьми, з одного боку, та органами місцевого самоврядування, урядом, з іншого боку. Окрім того, впровадження компенсації сприятиме зменшенню корупційних правопорушень та підвищить авторитет державної влади. 

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Держгеокадастр планує вирішити проблему накладення земельних ділянок.

Крім того, ми писали про практику Верховного Суду щодо права постійного користування земельною ділянкою.

Також ми писали, як орендатору законно втримати землю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва