Комітет рекомендував Раді направити на доопрацювання Програму діяльності Уряду

21:09, 29 апреля 2020
Відповідне рішення підтримали 13 членів Комітету.
Комітет рекомендував Раді направити на доопрацювання Програму діяльності Уряду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання Програму діяльності Уряду. Відповідне рішення ухвалено сьогодні, 29 квітня, під час засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Про це повідомляє офіційний сайт парламенту.

Захід проведено у режимі відеоконференції за участі 26 членів Комітету, інших народних депутатів — авторів законопроектів, а також представників Уряду і підприємств.

У засіданні у режимі відеоконференції взяв участь Міністр фінансів України Сергій Марченко, який представив Програму діяльності Уряду, затверджену Кабінетом Міністрів України.

Зокрема, він акцентував увагу на питаннях, що стосуються податкової політики, митної, фінансової та банківської сфер. Міністр розповів про заходи, спрямовані на надання кредитної підтримки малому і середньому бізнесу, реформування адміністрування податків тощо.

Народні депутати зазначили, що представлена доповідь суттєво відрізняється від офіційно затвердженої Програми діяльності Уряду і містить більше конкретних позицій.

Сергій Марченко відповів на запитання народних депутатів, зокрема, щодо: реформування системи оподаткування та податкових органів; позиції Міністерства щодо законопроекту №1210; підтримки малого і мікробізнесу; офіційної позиції Міністерства щодо запровадження реєстраторів розрахункових операцій (РРО); покращення позиції України у міжнародних рейтингах інвестиційного клімату; блокування податкових накладних фермерам; кадрових питань; організації діяльності та реформування митниці; боротьби з контрабандою; розцінок на митниці; фінансової підтримки фермерів у районах, які страждають від посухи; діалогу і пошуку компромісів з великим бізнесом у питаннях оподаткування; банківських гарантій на транзит газу; корпоративного управління державними банкам; затримки відшкодування ПДВ; трансфертного ціноутворення і виведення податків з України; оподаткування і наповнення місцевих бюджетів; стратегії Міністерства щодо подолання так званих “кредитних ям”.

Комітет за результатами обговорення 13-ма голосами “за” прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити на доопрацювання Програму діяльності Кабінету Міністрів України.

Члени Комітету розглянули проект Закону “Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування доходів медичних працівників, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19)” (№3329) та два альтернативних №3329-1 і 3329-2.

Голова Комітету Данило Гетманцев пояснив, що були прийняті два законопроекти, які встановлюють певні послаблення для бізнесу на період карантину і дія більшості з них завершується 30 квітня, а деяких — 31 травня, однак карантин ще не завершується. Тому розроблено законопроект, який подовжить дію послаблень до завершення карантину.

Один із авторів законопроекту №3329-2 народний депутат Ярослав Железняк розповів, що даним проектом пропонується продовжити дію податкових пільг до кінця місяця, у якому буде відмінено карантин. Серед пільг, зокрема, відміна на час дії карантину оподаткування доходів для осіб, які задіяні у ліквідації захворювання на коронавірус.

За словами народного депутата, проектом пропонується також обмежити термін перебування на посадах державної служби осіб, які були призначені під час карантину без конкурсу і визначити, що конкурси на ці посади мають бути оголошені протягом двох тижнів після завершення карантину і проведені протягом місяця.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому проект Закону №3329-2. “За” законопроект проголосували 14 народних депутатів. Проекти законів №3329 і 3329-1 не набрали необхідної кількості голосів.

Члени Комітету розглянули проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку” (№ 2788), альтернативний №2788-1 і доопрацьований Комітетом №2788-д.

Комітетський законопроект доповіла народний депутат Ольга Василевська-Смаглюк. Вона повідомила, що робоча група вивчила міжнародний досвід і висловилася на користь створення поштового банку. “Група доопрацювала законопроект так, щоб і “Укрпошта” була в певних рамках, розуміла, що вона відповідальний член гільдії тих, хто надає фінансові послуги, і надали такі можливості, щоб вони доїжджали до останньої милі і люди отримували фінансові послуги, могли придбати ліки, продукти, щоб поштарі не носилися з готівкою“, -  сказала народний депутат.

В обговоренні у режимі відеоконференції взяв участь генеральний директор АТ “Укрпошта” Ігор Смілянський, який повідомив, що підприємство має більше 11 тисяч відділень, відповідну інфраструктуру і вже сьогодні надає фінансові послуги, зокрема, доставляє пенсії у найбільш віддалені регіони.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді підтримати у першому читанні за основу проект Закону №2788-д.

Голова Комітету Данило Гетманцев повідомив, що надійшла заява від народного депутата Олександра Дубінського, у якій він ставить під сумнів визначення результатів голосування по законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” (№2571-д). Комітет створив лічильну комісію для вивчення стенограми засідання і підтвердження результатів голосування щодо даного законопроекту.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Комітет Ради схвалив законопроект проти викрадачів автомобілів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду