Комітет Ради розглянув законопроекти на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства

09:41, 16 сентября 2020
Під час засідання Комітету розглянули низку законопроектів, серед яких і проект Закону «Про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».
Комітет Ради розглянув законопроекти на предмет відповідності вимогам антикорупційного законодавства
rada.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 15 серпня, Комітет з питань антикорупційної політики розглянув ряд законодавчих ініціатив на предмет відповідності антикорупційному законодавству на наявності корупційних ризиків, передає офіційний сайт парламенту.

Прийнято рішення, що відповідають вимогам антикорупційного законодавства проекти законів №№ 30483743 (із зауваженнями щодо невизначеності порядку фіксації правопорушень та який склад правопорушення поширюється на товарно-транспортні накладні), 34303430-132873287-12776279233713004а (із зауваженнями щодо відсутності фінансово-економічного обґрунтування), 3005а (із зауваженнями щодо відсутності фінансово-економічного обґрунтування), 247739613006а38173748 (із зауваженнями щодо застосування термінології в частині подачі декларацій кандидатами на посади; необхідності визначення базових правил законом, а не підзаконними актами; порядку виконання рішень із ознаками незаконності; затвердження базових посадових окладів законом, а не Кабінетом Міністрів), 39753055 (доопрацьований) (із зауваженням щодо необхідності вилучення поняття «істотні дії», як таке, що створює правову невизначеність), 2689 (із зауваженнями щодо віднесення осіб до начальницького складу; встановлення персональної відповідальності, а не за групові дії та іншими), 3911 (із зауваженням щодо доцільності застосування санкції у вигляді конфіскації майна).

Комітет також розглянув на предмет відповідності антикорупційному законодавству проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» (№2389).

У засіданні взяв участь автор законодавчої ініціативи народний депутат Юрій Камельчук, який відповів на запитання членів Комітету.

За результатами розгляду проект визнано таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства, оскільки створює необґрунтовані преференції для окремих суб’єктів ринку.

Проект Закону «Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№3960) Комітет розглянув за участі представників Міністерства фінансів України, які надали інформацію народним депутатам щодо яких саме суб’єктів виробництва, передачі електроенергії йдеться і для компенсації яких боргів пропонується надавати державні гарантії кредиторам.

Зокрема, представник Міністерства поінформувала, про досягнення домовленості із Комітетом з питань бюджету, що рішення про надання державних гарантій у кожному конкретному випадку буде прийматися Кабінетом Міністрів і обов’язково має погоджуватись із цим Комітетом.

Також зазначалось, що конкретних умов і сум надання державних ґарантій в законопроекті не вказано, оскільки договорів ще немає, а тривають переговори із міжнародними фінансовими організаціями.

Комітет прийняв рішення визначитися щодо даного законопроекту після додаткового опрацювання профільним підкомітетом.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада прийняла закон про надання державних гарантій на портфельній основі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва