Удосконалення правових засад діяльності ДБР: Рада зробила перший крок

10:40, 1 июля 2021
Документ унормовує доступ службових осіб ДБР до інформаційних систем органів державної влади.
Удосконалення правових засад діяльності ДБР: Рада зробила перший крок
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 1 липня, Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №5305 щодо удосконалення правових засад діяльності Державного бюро розслідувань. За це рішення проголосувало 226 парламентаріїв.

Що передбачає законопроект?

- унормовує доступ службових осіб ДБР до інформаційних систем органів державної влади;

- збільшує чисельність ДБР до 2000 осіб;

- реформує розташування територіальних підрозділів ДБР, зокрема, передбачає відокремлені підрозділі в Ужгороді, Луцьку, Тернополі, Івано-Франківську, Вінниці, Житомирі, Рівному, Чернівцях, Кропивницькому, Одесі, Мелітополі, Херсоні, Маріуполі, Сєвєродонецьку, Дніпрі, Сумах, Харкові, Черкасах, Чернігові;

- передбачає повну перевірку декларації директора ДБР та його заступників тощо.

Законопроектом пропонується удосконалити правові засади діяльності Державного бюро розслідувань, сприяти належному виконанню завдань Державним бюро розслідувань та створити умови для ефективного здійснення оперативно-розшукової діяльності та організації досудового розслідування в Державному бюро розслідувань.

Законопроектом передбачається внесення змін до законів України «Про Державне бюро розслідувань», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про судову експертизу», «Про запобігання корупції», «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю», «Про вищу освіту», «Про банки і банківську діяльність», «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», «Про депозитарну систему» та інших законодавчих актів.

Проектом, зокрема, пропонується уточнити окремі повноваження як Державного бюро розслідувань, так і Директора Державного бюро розслідувань, удосконалити структуру територіальних управлінь, усунути законодавчу прогалину в частині визначення суб’єкта, який буде уповноважений накладати дисциплінарні стягнення на директорів територіальних управлінь, визначити, що включатиме в себе стаж служби в Державному бюро розслідувань та порядок його обчислення.

Запропонованими змінами також пропонується усунути неузгодженості між окремими нормами Закону України «Про Державне бюро розслідувань» та положеннями вищенаведених нормативно-правових актів. Зокрема, в Законі України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів» в частині, що стосується Державного бюро розслідувань, понятійний апарат приводиться у відповідність до змісту Закону України «Про Державне бюро розслідувань».

Проектом також пропонується внести точкові зміни до законів України «Про запобігання корупції», «Про цивільно-військові адміністрації», «Про місцеве самоврядування», «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з метою забезпечення практичної реалізації положень Закону України «Про Державне бюро розслідувань» в частині включення Державного бюро розслідувань як державного правоохоронного органу до кола суб’єктів відповідних правовідносин у сфері публічного права.

Раніше ми писали, що 1 липня проходить пленарне засідання п’ятої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва