Рада прийняла за основу Закон, який стимулюватиме розвиток українського книжкового ринку

13:49, 25 января 2022
Проектом пропонується передбачити надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг на визначену законопроектом суму.
Рада прийняла за основу Закон, який стимулюватиме розвиток українського книжкового ринку
Джерело фото: litnet.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 25 січня, Верховна Рада під час засідання прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Про це повідомляє інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

Метою законопроекту є стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки.

Законопроект передбачає механізми забезпечать зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг, стимулювання читання книг українською мовою на всій території країни, значне зменшення руйнівного впливу держави-агресора на український книжковий ринок.

Законопроектом пропонується внести зміни до законів України «Про видавничу справу» і «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», запровадивши надання державної субсидії для відшкодування кваліфікаційних витрат на найм (оренду) нерухомого майна, що використовується суб'єктом видавничої справи як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Суб’єкти видавничої справи, які відповідатимуть визначеним цим законопроектом вимогам (зокрема, продаватимуть книги українською мовою та/або мовами ЄС і мовами корінних народів України з використанням РРО у книгарнях), отримають гарантоване право на державну субсидію для відшкодування кваліфікаційних витрат на оренду приміщення. Сума субсидії не може перевищувати вартість оренди, а  також не може бути більшою за 20% суми доходу, отриманого з продажу книг у відповідній книгарні.

Зазначена субсидія надаватиметься щоквартально, починаючи з першого кварталу 2023 року на книгарні, що відповідають встановленим законопроектом вимогам, на підставі звернень книгорозповсюджувачів до Українського інституту книги у встановленому законом порядку.

Законопроектом також пропонується встановити обмеження площі і вартості квадратного метра оренди з градацією відповідно до чисельності населення громади, в якій знаходиться книгарня.

Також проектом пропонується передбачити надання громадянам України натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг на визначену законопроектом суму (0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб). Такий сертифікат надаватиметься при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні громадянином України, який досяг 14-річного віку, паспорта громадянина України. Сертифікат зможе бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою у розповсюджувача видавничої продукції, що відповідає встановленим законопроектом вимогам.

Видачу сертифікатів пропонується запровадити з 1 січня 2023 року.

Проект Закону зареєстровано за № 6287.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідали, що депутати пропонують видавати з народження сертифікат для отримання книг державною мовою.

Також ми писали, що в Україну намагались завезти п’ять книг, які містять ознаки пропаганди держави-агресора.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді