В Україні планують зменшити пенсійний вік для жінок: чи можливо це

12:52, 1 октября 2019
Законопроект може коштувати державі занадто дорого.
В Україні планують зменшити пенсійний вік для жінок: чи можливо це
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Пенсійний вік для жінок в Україні планують змінити, повідомляє «Сьогодні». 

Раніше громадянки України мали право вийти на пенсію в 55 років, а чоловіки — в 60. З 2011 року пенсійний вік поступово почали підвищувати — щорічно на шість місяців.

Згідно з ухвалою Конституційного суду, залишилася і пенсія за вислугою років. Тобто в 2019 році жінки йдуть на пенсію в 59 років. Також планувалося, що в 2021 році пенсійний вік для жінок зросте до 60 років.

Наразі у Верховній Раді зареєстровано законопроект №0972 про пенсійний вік, яким передбачено, що жінки з 30 роками стажу зможуть вийти на пенсію в 55 років. Автори нового законопроекту, який зареєстровано у парламенті, вважають, що в 2011 році з жінками обійшлися несправедливо. Мовляв, вік виходу на пенсію не повинен залежати від дати народження.

Якщо новий законопроект буде ухвалено, жінкам дозволять виходити на пенсію в 55 років. У проекті закону є одне суттєве обмеження: робити це дозволять лише за умови звільнення з роботи. Тобто одночасно працювати й отримувати пенсію з 55 років буде неможливо.

В Інституті геронтології вважають, що жінки старше 55 років в Україні, як правило, виснажені та мають безліч хронічних хвороб, проте часу на лікування і відпочинок у них немає через гендерну нерівність.

«Жінка і на роботі передова працівниця, і вдома вона ведуча, вона ж господиня — вона все робить по дому. У нас дуже мало чоловіків, хто бере на себе частину турбот по догляду за дітьми, прибирання квартири тощо», — наголошують дослідники.

Вони провели дослідження саме біологічного віку українок і виявили, що в більшості цей вік на п’ять років вище, ніж вказаний у паспорті.

«Фактично ми виходимо (на пенсію) не в 55 років. Якщо виходимо в 55 — нам за ступенем зносу організму вже 60. По нашому здоров’ю. А виходимо в 60 — це фактично 65», — відзначають в інституті.

Законопроект №0972 внесла фракція «Слуга народу». Але деякі депутати цієї політсили — проти ухвалення документа. Одна з них — глава Комітету соцполітики Галина Третьякова. Вона впевнена, що робота після 55 років йде на користь жінкам.

Раніше законопроект про вихід на пенсію для українок у 55 років вже було ухвалено Верховною Радою попереднього скликання, проте він так і не набув чинності, адже його ветував Петро Порошенко. Чи знайдуться голоси в новому парламенті?

Повідомляється, що даний законопроект може виявитися занадто дорогим для держави. Адже якщо його буде ухвалено, на пенсію достроково вийдуть майже два мільйони жінок. Це велике навантаження на Пенсійний фонд (ПФУ), на рахунку якого — прогалина у 170 млрд гривень.

Зараз на 11 пенсіонерів припадає 10 працюючих українців. Тобто пенсіонерів в країні більше, ніж тих, хто платить внески в ПФУ.

Чи може Україна собі дозволити ухвалювати такі законопроекти?

Якщо збільшувати кількість пенсіонерів, в Україні поступово зменшиться кількість працюючих людей. Внаслідок цього пенсії стануть нижче.

Також є ймовірність, що законопроект не підтримає Міжнародний валютний фонд (МВФ). Кредитори можуть не зрозуміти, чому люди в Україні повинні йти на пенсію в 55 років. Адже у багатьох країнах Євросоюзу, наприклад, чоловіки і жінки вже давно виходять на пенсію в 65 років. А в Італії, Ісландії та Норвегії вік виходу на заслужений відпочинок становить 67 років.

«У більшості країн ЄС, навпаки, пенсійний вік постійно збільшується. Багато пільг скасовують. Зараз вже немає так багато можливостей вийти на пенсію раніше, як було до цього», — наголошує керівник програми старіючого населення в Бельгії Міккель Барслунд.

Втім, стан здоров’я більшості європейців набагато кращий, ніж в українців, а тривалість життя — вище. Відповідно, і рівень пенсії в кінцевому підсумку дозволяє їм жити, а не виживати.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, які зміни передбачено законопроектом №0972 про перегляд пенсійного віку для жінок

Крім того, ми писали, що ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС мають право на зниження пенсійного віку

Також відомо, що українцям запропонували альтернативу пенсіям.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді