Особливості підсудності спорів з оскарження рішень реєстрації оренди землі

17:05, 2 августа 2018
Газета: 34-35 (453-454)
ВС дав роз’яснення щодо підсудності спорів з оскарження рішень про державну реєстрацію права оренди землі.
Особливості підсудності спорів з оскарження рішень реєстрації оренди землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олена Петрушевська,
адвокат, к. ю. н.,
спеціально для «Судово-юридичної газети»

Верховним Судом 02.07.2018 прийнято постанову у справі №814/2533/14, якою скасовано рішення попередніх судових інстанцій та закрито провадження у справі.

До суду звернувся позивач щодо скасування рішень реєстратора про державну реєстрацію права оренди землі. На думку позивача, його право порушене, оскільки реєстратор зареєстрував право оренди третьої особи на земельну ділянку при тому, що позивач не укладав додаткової угоди про продовження оренди землі, а строк основного договору закінчився.

Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову, виходив із того, що підстави для відмови у реєстрації договору оренди та додаткової угоди до нього відсутні. Суд апеляційної інстанції позов задовольнив частково, виходячи з того, що договір оренди не був зареєстрований у встановленому порядку, а додаткова угода містить виправлення.

ВС, розглядаючи справу, рішення попередніх судів скасував і провадження закрив. Суд зауважив, що даний спір має розглядатися у порядку цивільного судочинства, оскільки стосується захисту порушених, невизнаних чи оспорюваних прав позивача, що виникають із земельних відносин. Адже спір виник у зв’язку з укладенням договору оренди земельних ділянок та додаткової угоди до нього, зокрема в частині розміру орендної плати та строку дії договору, а отже, існує спір про право, що виключає можливість розгляду цієї справи за правилами адміністративного судочинства.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки