Жовтневий райсуд Запоріжжя задовольняє 90% клопотань про обшуки

16:17, 9 октября 2018
У Жовтневому районному суді Запоріжжя задовольняється 9 з 10 клопотань про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи.
Жовтневий райсуд Запоріжжя задовольняє 90% клопотань про обшуки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, в Україні наразі здійснюється низка заходів, спрямованих на захист підприємництва від незаконних обшуків. Зокрема Закон №2213-VIII, т. зв. «Маски-шоу стоп», вводить обов'язкову відеофіксацію під час проведення обшуків. Окрім встановлення обов’язкової фіксації, стороні захисту дійсно надається право на безперешкодне фіксування проведення обшуку за допомогою власних відеозаписувальних технічних засобів. Ухвалений закон  розроблявся за участі бізнес-асоціацій, омбудсмена із залученням правоохоронних органів.

«Щодня правоохоронці приходили до підприємців з обшуками близько 250 разів. Цілодобово, 10 обшуків щогодини відбувалися в країні. Як правило ці обшуки закінчувалися в основному нічим, тому що в економічних справах, які розслідували правоохоронні органи, ми не бачимо такої ж кількості вироків, де притягують до відповідальності нібито винних підприємців. Тобто система обшуків і тиску слідчих і прокурорів на бізнес була очевидною. Це вибивання коштів. Це зупинка діяльності підприємства. Це фактично велика корупційна машина, яка заробляла гроші на українських підприємцях», — заявив міністр юстиції Павло Петренко, коли ухвалювали вищезгаданий закон. 

Про те, що ситуація дійсно складна, свідчить статистика на місцях.

Зокрема, за даними ТУ Державної судової адміністрації, Жовтневий районний суд Запоріжжя у 2015 році розглянув 810 клопотань про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, з них задовольнивши 762, тобто 94% від тих, що надійшли.

У 2016-му задоволено 688 клопотань з 778 поданих, тобто 88%

У 2017 році задоволено 740 клопотань з 874 поданих, тобто 85%. 

Таким чином, суд задовольняє майже 90% поданих клопотань щороку.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що, попри всі реформи, підприємці продовжують скаржитися на порушення їх прав і законних інтересів правоохоронними органами під час досудового розслідування. У зв'язку з цим Мін'юст розробив законопроект, який для простоти сприйняття нарекли «Маски-шоу стоп 2».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей