Рада суддів проводить чергове засідання, текстова трансляція

11:13, 26 октября 2018
РСУ обговорює питання щодо суддівської безпеки та відповідальності за неповагу до суду.
Рада суддів проводить чергове засідання, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 жовтня відбувається чергове засідання Ради суддів України.

На обговорення винесена низка питань, зокрема стосовно:

- стану і строків кваліфікаційного оцінювання суддів;

- викладення у новій редакції Рекомендацій щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду;

- внесення змін до Положення про помічника судді;

- визначення кандидата від РСУ до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя;

- заходів забезпечення безпеки суддів, охорони судів та учасників процесу;

- створення робочої групи для напрацювання спільних етичних правил учасників судового процесу.


Після перерви, Рада суддів України о 13.00 розпочне спільне засідання з адвокатами та прокурорами. На порядку денному — питання щодо стану незалежності всіх представників інституцій системи правосуддя та механізмів, які б забезпечили безпеку всіх учасників судових процесів в Україні.


12.35 До обговорення у засіданні долучився і народний депутат України Антон Геращенко. Він, зокрема, запропонував ДСА та ВРП переглянути нормативи штатної чисельності Печерського та Шевченківського судів столиці, враховуючи навантаження на суддів, які там працюють. Також нардеп наголосив на необхідності залучення суддів до законотворчої діяльності.

«Судді через органи самоврядування мають звертатися до законодавця зі своїми ініціативами щодо внесення змін у нормативно-правові акти. Саме судді, як ніхто, добре бачать недоліки законів, бо вони щоденно застосовують їх на практиці», — вважає А.Геращенко.

Крім того, на думку О.Ткачука, аби зменшити навантаження, слід змінити предмет розгляду слідчими суддями. «Він розпорошений фактично на будь-яку функцію слідства», — констатував він.


12.24 Рада суддів також вирішила звернутися до міністра внутрішніх справ з приводу забезпечення безпеки судів та оснащення житла суддів кнопками для повідомлення про небезпеку, що їм загрожує.

За словами І.Бенедисюка, не зважаючи на відсутність реальних перешкод, правоохоронці досі не розслідували жодної справи, що стосується посягання на життя та здоров’я суддів. Проте Олег Ткачук зауважив, що наразі винесено близько 8 судових рішень, відповідно до яких, винні у нападах на суддів, були покарані.


12.18 Голова ВРП також повідомив, що до обов’язків служби, окрім власне охорони приміщень судів, буде належати конвоювання осіб, що доставляються у засідання про кримінальних справах: «Національна гвардія, яка наразі забезпечує охорону судів, планує свою роботу в координації з національною поліцією. Це відбувається на високотехнологічному рівні, тому і робота служби охорони судів з самого початку має будуватися на таких принципах».


12.09 «Маю надію, що це положення буде ухвалене 30 числа і найближчим часом ми проведемо конкурс. Для цього буде утворено 3 комісії: окрема для керівного складу, а дві інші — для решти кадрового складу служби», — пояснив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

Працювати із тим нормативним забезпеченням, що є наразі, на думку І.Бенедисюка, фактично неможливо. Тому положення про службу державної охорони потребуватиме значних змін. «Це має бути або серйозний орган, або його не слід створювати взагалі», — вважає голова ВРП.


12.04 Останнє на порядку денному, проте одне з пріоритетних для органів суддівського самоврядування питання — безпека суддів та охорона судів.

Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк повідомив, що ДСА та ВРП підготували спільний проект порядку проведення конкурсу на посади співробітників служби судової охорони. ДСА утворить єдину конкурсну комісію для проведення відбору кандидатів на заміщення керівних посад, до якої увійдуть і представники Вищої ради правосуддя.


11.56 Очільник РСУ анонсував запровадження пілотного проекту «Зручний суд», що передбачає вдосконалення інформаційної діяльності судів.


11.47 Також О.Ткачук зауважив, що Державна судова адміністрація до 1 листопада має виготовити нові зразки суддівських мантій.

Крім того, Олег Ткачук продемонстрував нову запропоновану емблему Ради суддів. «Впродовж декількох місяців ми проводили конкурс на створення нової емблеми, нагрудного знака судді, а також дитячі конкурси малюнків та творів. Зміни мають відбуватися і змістовно, і візуально», — зазначив він.


11.40 Кандидатом від РСУ до складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя було одноголосно обрано Богдана Моніча.


11.38 Наразі Рада суддів перейшла до обговорення внесення змін до Положення про помічника судді. Пропонується виключити вікове обмеження, що закріплене у п.5 Положення, оскільки воно, на думку членів Ради, носить дискримінаційний характер.


11.30 РСУ перейшла до обговорення питання щодо викладення у новій редакції Рекомендацій щодо притягнення до відповідальності за неповагу до суду.

Чинна їх редакція, на думку Олега Ткачука, є застарілою. Свої пропозиції щодо внесення змін у зазначений документ висловив Віктор Маслов «Европейський суд з прав людини зазначив, що суд, розглядаючи справи, які стосуються проявів неповаги до суду, перебирає на себе функції обвинувачення. Тож до розгляду таких справ має бути залучена прокуратура».


11.27 Голова Ради суддів повідомив результати дослідження, раніше опублікованого USAID. «За період реформи рівень довіри українців до судової системи зріс втричі. Проте є і невтішні показники: 40 відсотків адвокатів звертаються до ВРП щоб затримати процес або здійснити тиск на суддю. Це неприпустимо. Крім того, лише 10 відстоків респондентів, що взяли участь в опитуванні, вважають, що РСУ є ефективним органом у боротьбі з корупцією в судовій системі».


11.12 «Ми почали переходити від стадії турбулентності в судовій системі до стадії сталого розвитку. Ми бачимо і позитивні результати, і проблеми, які вже вирішуються. Рівень довіри до судової влади значно зріс. Ми маємо абсолютно новий рівень фінансового менеджменту. Якщо порівнювати зміни в судах, та інститутах адвокатури і прокуратури, то судова система попереду не тільки за їх кількістю, а і за якістю», — вважає С.Козьяков.


11.03 «Затримки у проведенні психологічного тестування загалом на строк кваліфоцінювання не впливає. Усе зав’язане на людському факторі — питання у співбесідах. Якщо ми занадто пришвидшимо цей процес, нас звинуватять у профанаціїї і скажуть, що ці співбесіди — фейк», — заявив С.Щотка.

Одночасно  з добором в ВС, ВАС та ІР-суд важливим залишається питання відбору та підготовки нових суддівських кадрів. Їх призначення на посади, за словами керівника ВККС, відбудеться на два-три місяці раніше, ніж закінчиться кваліфоцінювання. Крім того, голова РСУ додав, що кількість непрацюючих судів в Україні скоротилася з 22 до 4.


10.49 1970 суддів вже пройшли співбесіду. 1547 з них підтвердили відповідність займаній посаді. Ще 53 співбесіди заплановані на найближчі дні. Комісія намагається проводити близько 120-150 співбесід на тиждень. «Буває по-різному. Іноді достатньо 20 хвилин на людину, а іноді потрібно 2 години. Співбесіда не має бути формальною. Ми змушені з’ясовувати деякі питання. Іноді це неприємні речі, проте в цьому і є логіка цього процесу», — пояснив С.Щотка.

«Якби не потрібно було виконувати кілька процесів паралельно, певно, цього року ми б встигли завершити процедуру кваліфоцінювання. Окрім того, існують деякі проблеми з фінансуванням психологічних тестувань. 2710 суддів його ще не проходили», — повідомив заступник голови ВККС.

Орієнтовний строк завершення кваліфоцінювання — 1 вересня 2019 року, за умови, що кожного місяця його буде проходити по 500 осіб.


10.40 Заступник голови ВККС Станіслав Щотка звернув увагу на деякі статистичні показники, що стосуються проведення процедури кваліфікаційного оцінювання суддів: «Це процес має відбуватися чітко і без затримок. Ті, хто брав участь у цій процедурі, знає, що члени Комісії намагалися максимально оперативно опрацювати результати іспитів. Ми визначили перелік суддів, які підлягали оцінюванню. Для 5040 суддів було організовано іспит, з них 240 на нього не з’явилися. За результатами іспиту 12 суддів не впорались з тестом, 90 не набрали мінімально допустимий бал за практичне завдання, ще 67 не підтвердили відповідність займаній посаді за результатами співбесіди. З 4797 практичних завдань Комісія перевірила вже 3122».


10.29 Разом з тим С.Козьяков наголосив, що очолюваний ним орган намагається працювати максимально продуктивно: «Рекорд попереднього складу ВККС — 74 засідання на рік. У нас, станом на кінець липня, вже 400. Іноді це до 5 засідань на день».

Якщо попередній конкурс до Верховного Суду тривав 9 місяців, то цього разу строк його проведення планується скоротити до 6 місяців. Втім, це буде залежати від тривалості окремих етапів, зокрема — співбесід.


10.26 Керівництво ВККС звітує про стан та строки проведення кваліфікаційного оцінювання суддів.

«Зараз одночасо відбувається 8 конкурсних процедур: добір у Верховний Суд — це 4 в 1, Вищий антикорупційний суд, Вищий ІР-суд та їх апеляційні палати. У понеділок екзамени почнуть складати більш ніж 800 кандидатів на посаду суддів судів першої інстанції. Крім того, ми серйозно опікуємося проблемою соціальної напрги всередині суддівського колективу, що викликана, зокрема, несправедливістю в питанні суддівської винагороди», — зазначив голова Комісії Сергій Козьяков.


10.14 З порядку денного засідання РСУ знято питання щодо створення робочої групи для напрацювання спільних етичних правил учасників судового процесу. Члени Ради вирішили обговорити це питання на наступному засіданні, попередньо порадившись з адвокатами та прокурорами в рамках спільного заходу, що відбудеться сьогодні о 14:00.


09.58 Перед початком чергового засідання голова РСУ Олег Ткачук від імені усієї суддівської спільноти висловив співчуття усім тим, кого торкнулась трагедія у Керчі, що забрала два десятки життів.

«Кожен із суддів України вражений цією трагічною подією. Ми сумуємо разом із родинами загиблих та постраждалих. Якби не загарбницька політика ворогів, наша країна жила б у мирі і цього, напевно, не сталося б. Коли ми повернемося у наш Крим, сподіваюсь, ми зможемо висловити свої співчуття один на один».

Окрім 22 членів Ради суддів, на засіданні присутні також керівники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Державної судової адміністрації.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада суддів України 21 вересня провела спільне засідання суддів, прокурорів і адвокатів, де обговорювалися питання забезпечення прокурорами та адвокатами дотримання основоположних принципів судочинства та етичних норм органами, які беруть участь у здійсненні правосуддя і судових процесах.

Автор: Ольга Туева
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду