Рада суддів проводить спільне засідання з адвокатами та прокурорами, текстова трансляція

13:21, 26 октября 2018
Судді, адвокати та прокурори обговорять питання безпеки та незалежності кожного учасника судового процесу.
Рада суддів проводить спільне засідання з адвокатами та прокурорами, текстова трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

26 жовтня Рада суддів України проводить спільне засідання з Радою прокурорів та Радою адвокатів. На порядку денному — питання щодо стану незалежності всіх представників інституцій системи правосуддя та механізмів, які б забезпечили безпеку всіх учасників судових процесів в Україні.

Нагадаємо, це вже другий захід, організований РСУ, до якого долучились представники органів адвокатського та прокурорського самоврядування. Минулого разу, 21 вересня, учасники засідання обговорили питання дотримання основоположних принципів судочинства, а також висловились з приводу можливості прийняття спільних етичних правил для усіх учасників процесу.


15.06 Повертаючись до основного питання, винесеного на обговорення, Л.Ізовітова згадала про проблемм, які турбуть адвокатську спільноту. В першу чергу, вона зазначила, що слідчі судді масово санкціонують обшуки адвокатів. На її думку, у відповідному клопотанні має прямо зазначатися, що особа є адвокатом, і таким чином можна буде уникнути цієї проблеми.


15.01 Через відсутність на ранковому засіданні РСУ Єгора Краснова, який був призначений координатором робочої групи, Рада не затвердила переліку представників, що увійдуть до її складу. Саме тому, на сьогоднішньому спільному засіданні, створити робочу групу, вочевидь, не вдасться.


14.50 «Сьогодні є організаційні питання, які ми не вирішили. Зокрема, стосовно формату нашої співпраці. Я пропоную не приймати сьогодні жодних рішень, якщо ми до цього не готові», — заявив член РСУ Володимир Кравчук.


14.30 Втім, представники РСУ зазначили, що в цьому процесі немає «головних» і «другорядних». В той же час вони підкреслили, що Рада суддів є ініціатором засідання і виступає координатором спільної роботи.

На адресу члена РСУ, що очолюватиме робочу групу, Єгора Краснова мають надійти заяви від кожної ради, що міститимуть по 5 кандидатур. Склад робочої групи Рада суддів затвердить 1 листопада.


14.16 Крім того, прокурори пропонують голосувати по всіх питаннях усім учасникам спільного засідання разом, а не складами кожної ради окремо. 


14.11 Учасники засідання дискутують з приводу порядку формування робочої групи для напрацювання спільних етичних правил учасників судового процесу. Представники органів адвокатського та прокурорського самоврядування проти того, аби Рада суддів вирішувала питання щодо затвердження кандидатур, поданих ними, та наполягають на абсолютній рівності сторін у цьому процесі.


14.06 На думку голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександра Дроздова комплекс дій, спрямованих на забезпечення безпеки, не може бути дискримінаційним стосовно певної категорії осіб: прокурорів, адвокатів чи то суддів. Тому кожен крок має бути узгоджений між трьома сторонами.


13.53 На важливості заходів безпеки наголосила і голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова. «В разі існування реальної або потенційної загрози, суддя перебуває у такому психологічному стані, в якому він фактично не може винести правосудне рішення», — підкреслила вона.


13.42 У продовдження теми безпеки, піднятої на черговому засіданні РСУ, що відбулося цього ранку, голова Ради суддів Олег Ткачук акцентував увагу на тому, що очолюваний ним орган налагоджує комунікацію з Міністерством внутрішніх справ, аби задіяти фахівців для випередження та усунення загроз, що виникають стосовно суддів, адвокатів та прокурорів.

«Для нас однаково важлива безпека усіх учасників процесу», — зауважив він.

«Судово-юридична газета» вела текстову трансляцію засідання Ради суддів 26 жовтня під час якого РСУ обговорила питання щодо суддівської безпеки та відповідальності за неповагу до суду.

 

 

Автор: Ольга Туева
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області