Україна позбавляється подвійних реєстрів: НКЦПФР скасувала свій реєстр аудиторів

12:10, 29 января 2019
НКЦПФР більше не буде визначати аудиторів, які мають право перевірок: відтепер аудитора призначає підприємство.
Україна позбавляється подвійних реєстрів: НКЦПФР скасувала свій реєстр аудиторів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку визнала таким, що втратив чинність Порядок ведення реєстру аудиторських фірм, які можуть проводити аудиторські перевірки професійних учасників ринку цінних паперів, затверджений рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 25.10.2012 №1519.

Відповідно до цього Порядку рішення про внесення до Реєстру, виключення з Реєстру, внесення змін до Реєстру, видачу дубліката Свідоцтва приймалося НКЦПФР та було підставою для внесення до Реєстру, виключення з Реєстру, внесення змін до Реєстру, видачі дубліката Свідоцтва відповідним уповноваженим структурним підрозділом центрального апарату НКЦПФР. Реєстр вівся відповідним уповноваженим структурним підрозділом центрального апарату НКЦПФР в електронній формі.

Підписавши 2014 року Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання гармонізувати законодавство про аудиторську діяльність з відповідними директивами Європарламенту (2006/43/ЄС, 2014/56/ЄС тощо) протягом 3 років.

Прийнятий 2018 року Закон України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» 2258-VIII гармонізує національне законодавство про аудиторську діяльність зі стандартами ЄС. Були встановлені нові вимоги до аудиту фінансової звітності підприємств, що мають суспільний інтерес. Зокрема, Закон містить більш жорсткі вимоги щодо звіту аудитора таких підприємств, вводить обов'язкову ротацію аудиторів.

Відповідно до ч. 8 ст. 29 цього Закону підприємства, що становлять суспільний інтерес, до підписання договору щодо аудиту фінансової звітності інформують про суб’єкта аудиторської діяльності, який надаватиме ці послуги, відповідний орган державної влади, до якого згідно із  законодавством подається фінансова звітність разом з аудиторським висновком. Форма повідомлення встановлюється таким органом державної влади.

На підставі цієї норми НКЦПФР 08.11.2018 оприлюднила рішення «Про затвердження форми Повідомлення до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку підприємством, що становить суспільний інтерес, про суб’єкта аудиторської діяльності, який надаватиме послуги з аудиту фінансової звітності», №1960. Реєстр аудиторських фірм НКЦПФР вести не буде.

Підприємства, що становлять суспільний інтерес, — це підприємства-емітенти, цінні папери яких допущені до торгів на фондових біржах або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до цього Закону належать до великих підприємств.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде