Прокуратура продовжила собі слідчі повноваження

11:30, 1 февраля 2019
Рада прокурорів України: слідчі прокуратури, незважаючи на початок функціонування ДБР, і надалі будуть користуватися усіма повноваженнями слідчого.
Прокуратура продовжила собі слідчі повноваження
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада прокурорів України на своєму засіданні обговорила питання функції досудового розслідування кримінальних справ та висловилась за те, що слідчі прокуратури продовжують виконувати свої  функції. 

З позиції Ради вбачається, що положення пункту 5 Розділу XIII Закону України "Про прокуратуру" не підлягають буквальному тлумаченню як зміна статусу слідчих органів прокуратури та виключення їх з кола суб’єктів, на яких поширюється дія цього закону.

За змістом цього пункту, положення цього Закону, в тому числі статті 86, що регулює пенсійне забезпечення працівників органів прокуратури, поширюється на слідчих органів прокуратури до початку діяльності державного бюро розслідувань.

Рада прокурорів України вважає, що слідчі прокуратури, незважаючи на початок функціонування ДБР, і надалі зобов'язані законно користуватися усіма повноваженнями слідчого. При цьому, на думку прокурорів, слідчі органів прокуратури і надалі зобов’язані відповідно до вимог законодавства здійснювати досудове розслідування кримінальних проваджень, а їх правовий статус та гарантії, передбачені Законом України "Про прокуратуру", залишаються незмінними.

При цьому звертається увага на те, що слідчі дії продовжують здійснюватися слідчими органів прокуратури до закінчення досудового розслідування, але не довше двох років, тобто до 28.11.2020.

Йдеться про те, що відповідно до ч. 2 п. 4 Розділу  VI "Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про Державне бюро розслідувань", кримінальні провадження, які до початку діяльності Державного бюро розслідувань розпочаті слідчими органів прокуратури і перебувають на стадії досудового розслідування, продовжують здійснювати слідчі органів прокуратури до закінчення досудового розслідування, але не довше двох років.

Створення Державного  бюро розслідувань було передбачено Кримінальним процесуальним кодексом України у термін до 20  листопада 2017 року.

Закон України про Державне бюро розслідувань, прийнятий 12 листопада 2015-го, Президент підписав 14 січня 2016 року, чинності він набрав 1 березня 2016-го. Реально ж ДБР запрацювало у листопаді 2018  року.

Саме на це посилаються прокурори, коли визначають дату закінчення здійснення повноважень слідчими прокуратури аж 20.11.2020 року.

Прокуратура, як відомо, була позбавлена функції досудового слідства з деякими застереженнями. Пунктом 9 Розділу XV "Перехідні положення" Конституції України передбачено, що прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію досудового розслідування до початку функціонування органів, яким законом будуть передані відповідні функції.

Сам розділ  VII "Прокуратура" вилучено з  Конституції на підставі Закону  №1401-VIII  від  02.06.2016. Замість неї включена стаття 131-1, яка визначає функції прокуратури. Серед них відсутня функція досудового розслідування.

За змістом ст. 2 Закону України «Про прокуратуру» функції досудового слідства прокуратура не виконує.

Згідно з пунктом 1 розділу X "Прикінцеві положення" Кримінального процесуального кодексу України (далі — КПК України) визначено, що частина 4 статті 216 цього Кодексу вводиться в дію з дня початку діяльності Державного бюро розслідувань, але не пізніше п’яти років з дня набрання чинності цим Кодексом (тобто з 20.11.2017);  частина  5 статті 216 цього Кодексу вводиться в дію з дня початку діяльності Національного антикорупційного бюро України, але не пізніше трьох років з дня набрання чинності цим Кодексом (тобто з 20.11.2015).

Директор  Державного бюро  розслідувань  Роман  Труба  висловив позицію щодо розмежування підслідності між ГПУ та ДБР. За його словами, слідчі прокуратури до листопада 2019 року мають час на завершення кримінальних проваджень. Цього часу достатньо, щоб поставити крапку в провадженнях.

27 грудня минулого року була проведена спільна робоча нарада під головуванням генпрокурора та директора ДБР за участі заступника генпрокурора та керівництва ДБР, в тому числі керівників територіальних управлінь. Саме на цій нараді обговорювалися всі спільні питання. Зокрема, щодо передачі за підслідністю кримінальних проваджень.

Найбільше питань виникає щодо передачі по підслідності в ДБР військових злочинів. Сьогодні в ДБР є 1391 провадження за цією категорією. Це найбільша категорія справ, яка передається по підслідності.

Саме це питання було предметом обговорення на спільній нараді з ГПУ. "Ми дійшли висновку, що такі провадження будуть передаватися до ДБР поступово, щоб не знівелювати роботу слідчих ДБР", — зазначив Роман Труба.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді