Солідарна відповідальність боржників по-новому: закон набрав чинності

11:00, 18 февраля 2019
Яким чином поручитель буде відповідати за кредитом: важливі зміни вже діють.
Солідарна відповідальність боржників по-новому: закон набрав чинності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законодавець вирішив уточнити правила гри на кредитному ринку: 4 лютого ц. р. набрав чинності закон про солідарну відповідальність боржників та поручителів. Він застосовується до відносин, що виникли після введення його в дію, а також до відносин, що виникли до введення його в дію і продовжують існувати після введення його в дію, крім ч. 4 ст. 36 Закону України «Про іпотеку», котра застосовується виключно до договорів і угод, укладених після введення в дію цього Закону.

Відтепер Законом встановлюється, що ліквідація солідарного боржника-юридичної особи, смерть солідарного боржника-фізичної особи не припиняють обов’язку решти солідарних боржників перед кредитором та не змінюють його обсяги та умови виконання.

Особи, які за одним чи кількома договорами поруки поручилися перед кредитором за виконання боржником одного й того самого зобов’язання, є солідарними боржниками і відповідають перед кредитором солідарно, якщо інше не встановлено договором поруки.

Припинення основного зобов’язання внаслідок ліквідації боржника-юридичної особи, яка виступає боржником у такому зобов’язанні, не припиняє права застави (іпотеки) на майно, передане в заставу боржником та/або майновим поручителем такого боржника, якщо заставодержатель до ліквідації боржника-юридичної особи реалізував своє право щодо звернення стягнення на предмет застави (іпотеки) шляхом подання позову або пред’явлення вимоги.

Ліквідація боржника-юридичної особи не припиняє поруку, якщо до дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про припинення боржника-юридичної особи кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв’язку з порушенням таким боржником зобов’язання.

Законом встановлюються також строки дії поруки:

  1. Порука припиняється з припиненням забезпеченого нею зобов’язання. У разі зміни зобов’язання без згоди поручителя, внаслідок чого збільшився обсяг відповідальності боржника, поручитель несе відповідальність за порушення зобов’язання боржником у обсязі, що існував до такої зміни зобов’язання.
  2. Порука припиняється після закінчення строку поруки, встановленого договором поруки.
  3. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється у разі виконання основного зобов’язання у повному обсязі, або якщо кредитор протягом 3 років з дня настання строку (терміну) виконання основного зобов’язання не пред’явить позов до поручителя.
  4. Якщо строк (термін) виконання основного зобов’язання не встановлений або встановлений моментом пред’явлення вимоги, порука припиняється, якщо кредитор протягом 3 років з дня укладення договору поруки не пред’явить позов до поручителя.
  5. Для зобов’язань, виконання яких здійснюється частинами, строк поруки обчислюється окремо за кожною частиною зобов’язання, починаючи з дня закінчення або настання строку виконання відповідної частини такого зобов’язання.
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді