Мультфільми та листівки: європейські експерти поділилися досвідом роботи судів з населенням

11:00, 15 марта 2019
Як саме працювати з вразливими категоріями учасників судового провадження, експерти обговорили під час круглого столу.
Мультфільми та листівки: європейські експерти поділилися досвідом роботи судів з населенням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

13 березня проект ЄС «Право-justice» провів спеціальний захід у форматі дискусії для обговорення заходів захисту вразливих осіб у процесі судочинства.

У заході взяли участь судді, прокурори, працівники поліції, представники Координаційного центру з надання правової допомоги та спеціалісти з НУО, що працюють з потерпілими від гендерно зумовленого насильства.

Основною темою заходу став проект «Модельні суди», що покликаний підвищити рівень роботи судів, комунікації з громадянами, комфорту та безпеки в суді. Адже як показала європейська практика, саме момент довіри громадянина до судової системи, органів прокуратури та поліції є одним з ключових у розбудові європейської держави.

У планах авторів проекту є розробка списку відповідних правил та стандартів. Таких, як окремі кімнати для сторін провадження, правила звернення до учасників провадження, принципи дрес-коду та корпоративної етики, аспекти спілкування працівників суду між собою та зі сторонами по справі.

Важливим моментом у роботі проекту є направленість саме на вразливі категорії населення. Це жінки та діти, які постраждали від домашнього чи сексуального насильства, жертви насильства на роботі, торгівлі людьми тощо. Таким людям особливо важко проходити через судові процеси, особливо у тому вигляді, в якому вони існують на сьогоднішній день.

Суддя з Великобританії, міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Justice» Вітольд Павлак зазначив, що у практиці європейських судів розглядати такі делікатні справи може не кожен суддя. Для можливості працювати з подібними питаннями, зокрема, у Великій Британії суддя має пройти триденний навчальний тренінг та щороку повторювати навчання для максимального володіння усіма аспектами проблематики. Для зручності судді можуть проходити тренінг онлайн, та більшість намагаються вчитися в групах, адже колегіально під час дискусії вирішуються багато проблемних питань та проходить обмін досвідом.

Також було наголошено, що Україні варто перейняти у Європи наявність окремого входу в будівлю суду для судді, окремі місця для чекання для сторін судового процесу, інше зонування залу суду. Усі ці нюанси допоможуть уникати конфліктних ситуацій і знизити градус емоційного забарвлення, чим сприятимуть більш детальному та тверезому розгляду справи.

В. Павлак також розповів цікаву деталь. Оскільки справи, пов’язані з сексуальними злочинами або сімейним насильством, як правило, досить насичені емоційно, для учасників процесу завжди надаються вода та паперові хустинки. Причому вода лише у паперових стаканчиках, адже у разі бурхливої реакції іншим матеріалом людина може поранити себе або оточуючих.

Також у Великій Британії давно практикується доступність розуміння системи роботи державних органів для населення. Так, поліція випускає власні брошури, де просто і зрозуміло описується, як має поводитися жертва злочину. А представники судочинства відзняли інтерактивний мультфільм Going to court (пер. «звертатися до суду») з детальною інструкцією для громадян. Такі заходи покликані надати можливість усім категоріям населення користуватися правовою допомогою та не допускати порушення власних прав.

 

Фрагмент з мультфільму Going to court

Ключовий міжнародний експерт проекту ЄС «Право-Jusitce» Анна Адамська-Галлант у своєму інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» відзначила, що зміни на краще у судовій системи України будуть, але вони потребують часу.

«Нашим завданням є надання рекомендацій, яким у майбутньому будуть слідувати при побудові нових судів, для того, щоб усі учасники провадження і всі відвідувачі суду мали своє комфортне місце і могли спокійно знаходитись у будівлі суду.

Великою проблемою в Україні, як ми помітили, є те, що коли люди потрапляють до суду, вони не отримують достатньо інформації. Наприклад, абсолютно немає вказівників, і єдине, що бачить людина — таблички на дверях кабінетів. Цього, звичайно, недостатньо, тому ми будемо пропонувати свої варіанти вирішення цієї проблеми. Також в контексті надання інформації ми будемо розглядати так звані інтегровані приймальні. Тобто спеціальні локації, що будуть розташовуватися на вході до суду, де відвідувачі зможуть отримати всю необхідну їм інформацію, не будучи при цьому змушеними проходити до будівлі суду та шукати її самостійно.

Іншим питанням, яке знаходиться у фокусі нашої уваги, є ставлення до вразливих категорій учасників судового провадження. І власне, сьогодні, на круглому столі, ми обговорюємо проблематику поводження з такими категоріями людей, зокрема, потерпілими від насильства в родині, статевих злочинів, дітьми. До участі в дискусії ми запросили як представників сектору юстиції України, так і міжнародних експертів».

Також європейські експерти з проекту ЄС «Право- Justice» поділилися своїми планами до кінця червня розробити проект по впровадженню змін у судову систему України і сподіваються, що місцева влада всіляко у цьому сприятиме.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, які зміни плануються у судовій системі в 2019 році.

Також ми писали про основні аспекти та питання щодо системи пробації в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді