Проблематика стягнення аліментів з інвалідів

12:25, 20 марта 2019
Які саме умови для стягнення аліментів з боржників-інвалідів передбачено новим законодавством.
Проблематика стягнення аліментів з інвалідів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

#Чужихдітейнебуває на сьогоднішній день, мабуть, найбільш популяризований проект Міністерства юстиції України. За офіційними даними, лише за минулий рік стягнуто понад 4,6 млрд грн аліментів на користь 555 тисяч дітей. Загалом же за час існування ініціативи було повернуто 5,2 млрд грн боргів за аліментами.

Проте чи не можуть бути порушені при захисті прав дітей права батьків? Інваліди в Україні є однією з найбільш вразливих категорій населення, і питання стягнення аліментів саме з цієї групи боржників є найбільш гострим та незрозумілим для виконавців.

З 1 січня 2019 року мінімально рекомендований розмір аліментів становить: для дітей до 6 років  1626 гривень, від 6 до 18 років  2027 гривень відповідно до підписаного Президентом 25 липня 2018 року Закону України №2475-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту прав дитини на належне утримання».

Згідно з нормами ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», мінімальна пенсія по інвалідності у 2019 році з 1 січня становить1497 грн, з 1 липня — 1564 грн, з 1 грудня — 1638 грн. При цьому, відповідно по постанови КМУ №654 від 16.07.2008 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян», непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, надбавка до пенсії по інвалідності виплачується у розмірі 150 гривень на кожну дитину. Особам з інвалідністю I групи, одиноким особам з інвалідністю II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку, виплачується надбавка на догляд у розмірі 50 гривень. Таким чином, не маючи змоги працювати та навіть маючи надбавки, пенсіонер з інвалідністю фізично не може сплачувати необхідні аліменти на дитину, навіть якщо дитина тільки одна, а інвалід отримує урядові доплати.

Який же порядок стягнення аліментів відповідно до нового законодавства? Відповідно до ст. 70 ЗУ «Про виконавче провадження», розмір відрахувань із заробітної плати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. З пенсії ця сума становить не більш 50% її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти). Таким чином, фактично погашення аліментів у повному обсязі для непрацюючого інваліда просто не видається можливим, а недоплата до мінімального розміру аліментів рахується як борг.

Відповідно до ст. 71 ЗУ «Про виконавче провадження», за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України, тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною зброєю та полювання до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Норма щодо керування автотранспортним засобом не застосовується щодо використання боржником транспортного засобу у зв’язку з інвалідністю.

Також у разі наявності боргу стягувач може звернутися до виконавчої служби щодо винесення постанови про накладення стягнення на майно боржника (ст. 50 ЗУ «Про виконавче провадження»). Вилучення арештованого майна з передачею його для реалізації здійснюється у строк, встановлений виконавцем, але не раніше, ніж через п’ять робочих днів після накладення арешту. Таким чином, не маючи змоги сплачувати в достатній кількості аліменти, людина з інвалідністю може фактично залишитись без житла.

Як же правильно діяти людині з інвалідністю для реалізації своїх батьківських прав та дотримання всіх вимог законодавства?

По-перше, найкращим способом є, звичайно, врегулювання питання з аліментами мирним шляхом. Найнадійніший варіант для обох сторін — укладання нотаріально посвідченого договору, в якому будуть прописані як розмір аліментів, так і порядок та час виплат. Проте нерідко складається так, що розлучення призводить до великих моральних потрясінь, і колишньому подружжю важко дійти згоди навіть у питанні дотримання інтересів дитини.

По-друге (і це, мабуть, єдиний можливий варіант полегшення долі інваліда-боржника) — звернення до суду. Платник аліментів може просити суд зменшити їх розмір за наступних обставин:

  • при наявності І чи ІІ групи інвалідності;
  • при потребі у постійному догляді та лікуванні;
  • якщо він має неповнолітніх дітей від іншого шлюбу;
  • у платника різко знизився рівень доходів.

Звісно, не варто вважати, що суд досить легко зменшить виплати, адже згідно з державною програмою і морально-етичними нормами, саме інтереси дитини ставляться понад усе. Найбільш вірогідним є винесення такого рішення у випадку поєднання наведених вище факторів. Таким чином, батька не звільняють від відповідальності утримувати дитину, та все ж суд може прийняти до уваги фізичний стан і рівень доходу божника, призначивши невелику суму платежів. Також у разі виникнення заборгованості по аліментах суд може звільнити інваліда І групи від прострочення по виплатах, і тоді виконавча служба не матиме ніяких питань до платника.

Але інвалідові-боржнику не варто вважати, що, звернувшись до суду, він гарантовано зможе зменшити суму аліментів до найменших розмірів. Як приклад, варто навести рішення Івано-Франківського міського суду у справі №344/17094/17, у якій позивач звернувся до суду з проханням зменшити розмір аліментів на утримання малолітньої доньки.

Батько, інвалід ІІІ групи, хотів зменшити суму аліментів до 200 гривен, оскільки має ще двох дітей, яким виплачує по 300 гривень кожному. Згідно з довідками, щомісячна пенсія по інвалідності становила 1359 гривень. При цьому судом було призначено до сплати аліменти у розмірі 50% прожиткового мінімуму на дитину (746 грн, бо справа розглядалася у 2018 році). Апеляційний суд Івано-Франківської області залишив це рішення без змін.

Варто відзначити, що судова практика по відповідним спорам наразі в Україні не до кінця сформувалася, тим паче, що у 2019 році змінився і розмір мінімальних аліментів, і порядок їх стягнення.

Заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко підкреслює, що уряд активно працює над розвитком та покращенням реформи та намагається виправити всі можливі прогалини та недоліки. Вона наголошує, що політика міністерства — відкритість та співпраця з громадянами, адже лише при постійному спілкуванні можна досягти найкращих результатів у реалізації програми #Чужихдітейнебуває на користь дитини та її інтересів.

Раніше «Судово-юридична газета» роз’яснила, чи є борг по аліментах підставою для позбавлення батьківських прав.

Також нами було опубліковано відео про звіт столичного управління юстиції щодо роботи у 2018 році.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді