Чи є борг по аліментам підставою для позбавлення батьківських прав

10:34, 8 ноября 2018
Правова позиція ВС щодо підстав для позбавлення  батьківських прав.
Чи є борг по аліментам підставою для позбавлення батьківських прав
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд зазначив, що наявність заборгованості по аліментам сама по собі не є підставою для позбавлення батька дитини батьківських прав.

Постановою Верховного Суду від 24.10.2018 року у справі №761/2855/17 про позбавлення батьківських прав скасовано рішення попередніх судових інстанцій та відмовлено у задоволенні позову про позбавлення батьківських прав.

По суті спору. Позивач звернулася до суду про позбавлення батьківських прав відповідача із зазначенням, що останній не цікавиться станом здоров'я дитини та не надає матеріальної допомоги, має заборгованість по сплаті аліментів.

Суд першої інстанції, своїм рішенням задовольняючи позов, виходив з того, що відповідач не підтримує стосунків із донькою, ухиляється від виконання своїх обов'язків з виховання та утримання, має заборгованість зі сплати аліментів. Тому суд, спираючись на дослідження органу опіки та піклування, дійшов висновку про доцільність позбавлення відповідача батьківських прав відносно доньки.

Однак ВС не погодився із висновками судів попередніх інстанцій про те, що зазначені позивачем обставини свідчать про умисне ухилення відповідача від виконання батьківських обов'язків та є підставою для позбавлення його батьківських прав відносно доньки.

А висновок органу опіки та піклування, згідно з яким було визнано за доцільне позбавити відповідача батьківських прав відносно доньки, має рекомендаційний характер та не є обов'язковим для суду (частини 5, 6 статті 19 СК України).

Скасовуючи рішення попередніх інстанцій, ВС зазначив, що наявність заборгованості по аліментам сама по собі не є підставою для позбавлення батька дитини батьківських прав.

Із постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки