Звільнений за прогул пастор поскаржився до Верховного Суду

13:01, 17 апреля 2019
Пастор Церковного Управління (Єпископату) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України був звільнений за прогул, але поскаржився в суд.
Звільнений за прогул пастор поскаржився до Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд, розглянувши касаційну скаргу у справі №212/3829/15-ц, дійшов висновку, що касаційна скарга пастора Церковного Управління (Єпископату) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України підлягає залишенню без задоволення, а оскаржуване рішення апеляційного суду — без змін.

Суд визнав, що правовий статус священнослужителя, зокрема пастора в релігійному об'єднанні визначається трудовим законодавством України, а тому на нього поширюються норми трудового законодавства. Згідно з п. 4.8 статуту Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України, єпископ має повноваження призначати та звільняти з посади пасторів за рішенням Церковного керівництва і за погодженням церковної громади або регіонального церковного округа згідно з внутріцерковним канонічним правом, якщо це передбачено ним.

Крім того, суд встановив, що пастор, звертаючись із позовом про поновлення на роботі, не оскаржив рішення Церковного керівництва від 16 квітня 2016 року №6, на підставі якого був виданий наказ єпископа про звільнення позивача з посади пастора. Тобто позивача звільнено не за рішенням єпископа, а на підставі рішення керівництва церкви (синодального комітету), яке є чинним та ніким не оскаржене. Оскарження вказаного рішення не становить втручання суду у діяльність релігійної організації.

У травні 2015 року пастор звернувся до суду із позовом до Церковного управління (Єпископату) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України про визнання незаконним звільнення, поновлення на роботі, виплату заробітної плати за час вимушеного прогулу та моральної шкоди. Рішенням Жовтневого районного суду Кривого Рогу від 5 серпня 2016 року позовні вимоги ОСОБА_5 задоволено частково.

Задовольняючи частково позов, суд першої інстанції виходив з того, що дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення застосоване 17 квітня 2015 року, тобто після спливу місячного строку з дня вчинення та виявлення керівництвом Церковного управління (Єпископату) Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви України проступку 10 березня 2015 року, а тому винесення єпископом наказу про звільнення з посади пастора є незаконним.

Рішенням Апеляційного суду Дніпропетровської області від 24 січня 2017 року рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове рішення про відмову у задоволенні позову. Скасовуючи рішення місцевого суду, апеляційний суд виходив із того, що позивач не може бути поновлений на посаді пастора, оскільки на день ухвалення рішення суду є чинним та нескасованим рішення Церковного керівництва №6 від 16 квітня 2016 року, на підставі якого був виданий наказ єпископа про звільнення.

Нагадаємо, Восьмий апеляційний адміністративний суд дійшов висновку, що директор може працювати без заробітної плати.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва