Переселенцям пропонують обмін житла: депутати підготували експеримент

14:47, 17 апреля 2019
Експеримент з обміном житла буде проведений в Кіровоградській та Миколаївській областях.
Переселенцям пропонують обмін житла: депутати підготували експеримент
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Раді зареєстрований законопроект №10208 від 9 квітня 2019 року про проведення експерименту з обміну житла, яке перебуває у власності внутрішньо переміщених осіб на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.

Мета проекту полягає в законодавчому забезпеченні проведення експерименту з обміну житла, що знаходиться на не підконтрольних українській владі територіях та перебуває у власності переселенців, на інше рівноцінне (або краще) житло на підконтрольних українській владі територіях, задля створення умов для переселення переселенців на постійне місце проживання у безпечні регіони країни.

Зміст експерименту полягає у тому, що обласним бюджетам зазначених регіонів з державного бюджету мають надаватися щорічні субвенції на придбання житла з метою його наступного обміну на житло, що є власністю переміщених осіб і перебуває на непідконтрольних територіях, а також субвенції на створення нових робочих місць. Переселенці, які є власниками житла на непідконтрольних територіях, добровільно зможуть звернутися до Кіровоградської та Миколаївської облдержадміністрацій з заявою-пропозицією про укладення договору міни житла. Після укладення такого договору громадянин отримує у власність житло на підконтрольній українській владі території і втрачає статус переміщеної особи.

Законопроект передбачає гарантії, що площа житла, яке надається переселенцям, має бути не менша за площу житла, яке є у їх власності на даний час. Ця норма має стати стимулом для обміну житла і переселення.

Житло, яке за договором міни стає державною власністю, перебуває в розпорядженні Кіровоградської та Миколаївської облдержадміністрацій до встановлення українською владою контролю над непідконтрольними територіями, а після звільнення територій Донецької і Луганської областей від терористів має бути передане в спільну комунальну власність територіальних громад зазначених областей.

Тривалість експерименту — 3 роки.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Національний банк України скасував картки із зразками підписів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва