Хто забезпечує безпеку суддів та відвідувачів Окружного адмінсуду Києва

14:52, 23 апреля 2019
Наразі залишається невирішеним питання забезпечення особистої безпеки суддів, членів їх сімей та працівників суду поза межами судової установи.
Хто забезпечує безпеку суддів та відвідувачів Окружного адмінсуду Києва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наразі нарешті почався процес формування спеціального органу — Служби судової охорони. Втім, в інтерв’ю нашому виданню голова Служби, генерал-майор Валерій Бондар розповів, що повноцінний запуск ССО можливий лише з 2020 року. Рада суддів України на своєму засіданні 19 квітня підняла питання щодо умов, у яких відбувається запуск Служби.

З питаннями щодо того, як забезпечується безпека суддів та працівників апарату, а також відвідувачів суду, поки не розпочала роботу ССО, «Судово-юридична газета» звернулася до керівника аппарату Окружного адміністративного суду Києва Дмитра Миронюка.

— У якому стані наразі знаходиться забезпечення безпеки суддів, працівників та відвідувачів суду? Хто саме забезпечує охорону приміщення суду та території навколо нього? Чи здатні ці охоронці запобігти зриву судових засідань, втручанню в здійснення правосуддя з боку сторонніх осіб тощо?

 На сьогодні Окружний адміністративний суд Києва охороняють підрозділи Національної гвардії України. Зазначу, що вперше за весь період роботи суду забезпечена необхідна кількість особового складу, що виділяється для несення служби, вчасно здійснюється ротація на постах охорони. Це важливий момент, адже Окружний адміністративний суд Києва розміщується не в одному приміщенні, і на вході до кожного з них знаходиться пост охорони. Нацгвардійці повністю екіпіровані та озброєні, постійно здійснюють учбові тренування, а у разі надзвичайної ситуації завжди можуть залучити резерв або викликати підкріплення. Проте наразі залишається невирішеним питання забезпечення особистої безпеки суддів, членів їх сімей та працівників суду поза межами судової установи.

— У яких випадках доводиться викликати підмогу?

 Мітинги під стінами суду під час розгляду резонансних справ  не рідкість. Ми співпрацюємо в таких ситуаціях з підрозділами Національної поліції та Національною гвардією України для забезпечення громадського порядку на території та в приміщеннях суду, включаючи зали судових засідань. Безпека суддів, працівників суду, учасників судового процесу та слухачів  важлива складова процесу здійснення правосуддя та довіри до суду.

— Чи містить положення про Службу судової охорони належні важелі впливу на порушників безпеки?

 Працівники Служби судової охорони мають право здійснювати перевірку документів, поверхневу перевірку осіб, які входять до приміщень суду, огляд їх речей, затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються проникнути до суду, застосовувати зброю та заходи фізичного впливу в порядку та випадках, передбачених Законом. Про це йдеться безпосередньо в положенні про Службу, яке затверджене трохи більше тижня тому. Однак ми всі розуміємо, що для утворення дієвої структури необхідний час. Головне, щоб не повторилась ситуація 2014–2015 років, коли був розформований підрозділ судової міліції «Грифон» без покладення його функцій на інші спеціалізовані підрозділи, що призвело до того, що суди протягом тривалого часу взагалі залишились без охорони.

— Чи матиме Служба судової охорони можливість припиняти спроби пошкодження майна в суді та яким чином?

 Так, здійснення заходів з охорони, забезпечення недоторканності та цілісності приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, недоторканності та цілісності розташованого у цих приміщеннях майна є одним з основних завдання співробітників Служби. На мій погляд, Положення про Службу судової охорони передбачає достатній обсяг прав для виконання покладених на Службу завдань. Проте вважаю, що без поваги до самих себе та до суспільства, сльозогінним газом та гумовими кийками громадський порядок та безпеку забезпечити неможливо.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду