Посилання на форс-мажор у податкових відносинах помилкове: Верховний Суд

19:45, 13 мая 2019
Верховний Суд вирішив, що у Податковому кодексі України немає такої підстави для звільнення від відповідальності, як наявність обставин непереборної сили.
Посилання на форс-мажор у податкових відносинах помилкове: Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Податковий кодекс України не містить норм, на підставі яких правопорушники звільнялися б від відповідальності у разі наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Виключення у податкових відносинах складають окремі спеціальні закони, умови для застосування яких у даній справі відсутні. Такий висновок констатував Верховний Суд у справі №804/15246/15.

За думкою суду, посилання на вину банку як умову притягнення до відповідальності у п. 129.6 ст. 129 Податкового кодексу України вказує на суб'єктивну сторону складу правопорушення, тоді як обставини непереборної сили (форс-мажор) полягають у об'єктивних явищах, які можуть бути окремою підставою для звільнення від відповідальності. Ці поняття знаходяться у діалектичному зв'язку, але не є тотожними.

У даній справі суд першої інстанції помилково застосував п. 129.6 ст. 129 Податкового кодексу України до встановленого ним факту наявності обставин непереборної сили. Вказана норма не підлягає застосуванню до встановлених судом першої інстанції обставин, а тому посилання на її недотримання відповідачем є помилковим.

Суди обох інстанцій не врахували відсутність у Податковому кодексі України такої підстави для звільнення від відповідальності за податкові правопорушення, як наявність обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). Ці обставини виключають протиправність поведінки правопорушника, тоді як вина у різних формах полягає у суб'єктивному його ставленні до діяння.

Раніше «Судово-юридична газета» писла про золоті зливки «Діамантбанку».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей