Скасування мажоритарки та 3%-ий бар’єр: що пропонує Зеленський

15:46, 21 мая 2019
Які обличчя ми побачимо в парламенті після дострокових виборів.
Скасування мажоритарки та 3%-ий бар’єр: що пропонує Зеленський
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В приміщенні Адміністрації Президента України відбулася зустріч Володимира Зеленського з лідерами парламентських фракцій і груп щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради восьмого скликання та призначення дочасних парламентських виборів.

Новообраний Президент Володимир Зеленський зазначив: «Головним аргументом для розпуску Верховної Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції — 4%. Це оцінка роботи парламенту і найвагоміший аргумент для припинення його повноважень. Я, як гарант Конституції, зобов’язаний гарантувати права громадян України. Юридична підстава для розпуску — з 2016 року не існувало коаліції».

Нагадаємо, 20 травня під час інавгураційної промови В.Зеленський рекомендував парламентарям до виборів прийняти низку законів, серед яких Виборчий кодекс. Проте зміни до виборчого законодавства передбачаються дещо інші, ніж закладено в Кодексі. Так, Президент пропонує повне скасування мажоритарної системи та зниження прохідного бар’єру до 3%.

Щоб пришвидшити прийняття змін до виборчого законодавства, Володимир Зеленський може зібрати позачергову сесію. Так, відповідно до ст. 83 Конституції України, позачергові сесії Верховної Ради України із зазначенням порядку денного скликає голова Верховної Ради України на вимогу Президента України.

Так, лідер Радикальної партії Олег Ляшко зазначив, що Президент направить спікеру ВР листа щодо проведення позачергового засідання Ради для зміни виборчого законодавства. Відбутися таке засідання може протягом наступних 3 днів.

Якщо зміни до законодавства все ж таки будуть прийняті і прохідний бар’єр знизять з 5% до 3% голосів, то до наступного парламенту мають шанси пройти вісім політичних партій. Відповідно до результатів опитувань, проведених Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори проходили сьогодні, голоси поділилися б наступним чином

  • «Слуга народу» (Володимир Зеленський) — 39,9%;
  • Опозиційна платформа — «За Життя» (Юрій Бойко, Вадим Рабінович, Віктор Медведчук) — 10,9%;
  • Блок Петра Порошенка «Солідарність» (Петро Порошенко, Юрій Луценко) — 10,6%;
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (Юлія Тимошенко) — 9,1%;
  • «Сила і Честь» (Ігор Смешко) — 5,1%;
  • «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) — 5,0%;
  • Опозиційний блок — «Партія миру та розвитку» (Олександр Вілкул, Євгеній Мураєв, Вадим Новинський) — 3,5%;
  • Радикальна партія Олега Ляшка — 3,3%.

Дата проведення пленарного засідання наразі невідома, проте «Судово-юридична газета» інформуватиме читачів про перебіг подій. Наразі названі дві можливі дати дострокових виборів в Раду. Кінцева дата залежить від дня офіційної публікації відповідного указу. 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва