Право суддів на переведення: які пропозиції підготувала група членів Ради суддів

16:58, 27 июня 2019
Інформація про кількість суддів, які виявляють наміри бути переведеними до іншого місцевого суду потребує уточнення ВККС шляхом реєстрації відповідних намірів суддів.
Право суддів на переведення: які пропозиції підготувала група членів Ради суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища кваліфікаційна комісія суддів і Вища рада правосуддя, нарешті, підійшли впритул до моменту оголошення конкурсу для заняття вільних посад суддів.

Однак цей конкурс збираються оголосити лише для кандидатів, які пройшли навчання в Національній школі суддів, тобто юристів, які прагнуть стати суддями вперше. Про діючих же суддів мова, очевидно, не йде.

Разом з тим, суддів, які очікують роками перекладу і позбавлених можливості перевестися з одного суду до іншого, зараз налічується більше двохсот.

«У місто Первомайський я перевівся вимушено, в березні 2015 року, оскільки раніше працював суддею в місті Антрациті, який нині є окупованою територією. З 2015-го я маю намір перевестися до іншого суду, щоб возз'єднатися з сім'єю, весь цей час змушений жити в орендованому житлі. Однак уже 5 років повністю відсутня процедура переводів, і я позбавлений такої можливості», - зазначає суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Вадим Афанасьєв. І таких прикладів чимало.

Як відомо, протягом 2016-2019 років ВККС взагалі не проводилось конкурсних процедур для суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду. Аналогічно, ВККС не проводила конкурси на заміщення вакансій у апеляційних судах. Не проводились подібні процедури конкурсних переведень діючих суддів і протягом 2015 року.

Отже, слід констатувати, що професійні права діючих суддів у частині забезпечення їх прав на переведення до інших місцевих судів на постійній основі фактично не реалізовувались протягом 2015-2019 років.

«Судово-юридична газета» змогла ознайомитися із пропозиціями, які були внесені Міжрегіональною робочою групою при Раді суддів України з питань суддівського самоврядування з приводу вирішення проблеми з переведенням діючих суддів.

Зокрема, пропонувалося, щоб ВККС уточнила інформацію про кількість суддів, які виявляють наміри бути переведеними до іншого місцевого суду, шляхом реєстрації відповідних намірів суддів

Відмітимо, що очікувався їх розгляд на засіданні РСУ 21 червня, втім, голова Ради суддів України тоді пішов з засідання, тож питання було відкладено на наступне засідання.


Ілюстрація кадрових потоків внаслідок найближчих конкурсів (додаток до зазначених пропозицій на засідання РСУ)

«Відповідно до ч. 8 ст. 79 Закону України «Про судоустрій і статусу суддів» Вища кваліфікаційна комісія суддів України проводить конкурс на зайняття вакантних посад суддів місцевого суду на основі рейтингу кандидатів на посаду судді та суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду, за результатами кваліфікаційних іспитів, складених у межах процедури добору суддів чи в межах процедури кваліфікаційного оцінювання відповідно.

Однак, протягом 2016-2019 років ВККСУ не проводилось конкурсних процедур суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду за положеннями ст. 79 Закону, як і не проводилось Комісією конкурсних процедур заміщення вакантних посад суддів апеляційних судів. Не проводились подібні процедури конкурсних переведень діючих суддів і протягом 2015 року.
Отже, слід констатувати, що професійні права діючих суддів у частині забезпечення їх прав на переведення до інших місцевих судів на постійній основі фактично не реалізовувались протягом 2015-2019 років.

Ураховуючи наведене, за умови скорочення у окружних судах 688 штатних посад згідно кількості суддів в окружних судах, що затверджена наказами ДСАУ на 2019 рік прогнозовано не забезпечить суттєвих і негайних зрушень щодо вирішення комплексу кадрових проблем. Зокрема, забезпечення прав на участь у конкурсах на заміщення вакантних посад як кандидатів на посаду суддів, так і суддів, які виявляють наміри бути переведеними до іншого місцевого суду.

При цьому, якщо інформація про кількість кандидатів на посаду судді, які перебувають у резерві та які прогнозовано його поповнять вже відома, то інформація про кількість суддів, які виявляють наміри бути переведеними до іншого місцевого суду потребує уточнення Вищою кваліфікаційною комісією України шляхом реєстрації відповідних намірів суддів.

Додатково слід уточнити інформацію щодо намірів участі суддів місцевих судів у конкурсах на посаду судді відповідного апеляційного суду, адже за умови оголошення конкурсів до цих судів прогнозовано саме судді місцевих судів будуть складати основу при заміщенні відповідних посад, що у свою чергу негативно вплине на кадрове забезпечення окружних судів.

За таких обставин доцільно рекомендувати Вищій кваліфікаційній комісії України виходити не менше ніж з 50 % вакантних посад із загальної кількості таких посад у новоутворених місцевих судах, при визначенні кількості вакантних посад у новоутворених місцевих судах, що будуть оголошені окремо для участі у конкурсах суддів, які виявили наміри бути переведеними до іншого місцевого суду», - зазначається у пропозиціях Міжрегіональної робочої групи при Раді суддів України з питань суддівського самоврядування.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду