Як українські суди боронять інформаційну безпеку України

13:26, 8 июля 2019
Відсутність адаптації до вимог законодавства та ворожа пропаганда стали підставою для заборони транслювання російських телеканалів.
Як українські суди боронять інформаційну безпеку  України
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Країни Євросоюзу можуть обмежувати роботу телеканалів, на яких присутня пропаганда ненависті, переводячи їх на мовлення винятково на платній основі.

Це випливає з рішення Суду ЄС у Люксембурзі, яке він ухвалив у четвер, 4 липня, у справі щодо рішення Литовської комісії з радіо і телебачення, яка в травні 2016 року зобов'язала ретрансляторів на один рік перевести російськомовний телеканал NTV Mir Lithuania в пакет програм, доступних лише після внесення додаткової плати.

На думку литовської сторони, телеканал поширював дезінформацію і пропагував ворожнечу і ненависть у своєму ефірі. Зокрема, як було встановлено, в ефірі телеканалу лунали оцінки, згідно з якими у Литві владою нібито проводиться неонацистська внутрішня політика, що загрожує російській національній меншині, яка проживає в країні.  

Холдинг Baltic Media Alliance, який здійснює мовлення телеканалу, звернувся до адміністративного суду Вільнюса з вимогою анулювати рішення комісії. На думку позивача, воно порушувало директиву Євросоюзу про аудіовізуальні медіапослуги. Зі свого боку суд у Вільнюсі попросив Люксембург роз'яснити, чи підпадає позиція литовської комісії під директиву. Суд ЄС визнав, що рішення комісії сприяє підтриманню громадського порядку. При цьому трансляція передачі телеканалу, що викликала претензії Вільнюса, не буде припинена або заборонена. Вона буде доступна користувачам, які сплатили за відповідний пакет.  

Наше бачення проблеми значною мірою збігається з баченням західноєвропейським і північноамериканським. Українські суди значно раніше встали на шлях боротьби з ворожею пропагандою та інформаційним маніпулюванням. 

Така необхідність виникла одразу після повалення диктаторського режиму Януковича та початку збройної агресії Російської Федерації, яка супроводжувалася інформаційною агресією. Зміст пропаганди та мова ненависті — ключові елементи обмеження свободи вираження поглядів. І саме суди забезпечили захист українського інформаційного простору.

Так, у  2014 році до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулася Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Торсат» про визнання такими, що не відповідають законам України та Європейській конвенції, певних іноземних програм.

Приводом для судової справи № 826/3456/14 стало звернення РНБО до НРПТР з вимогою невідкладного розгляду питання щодо інформаційної безпеки України.

РНБО на той час вже затвердила рішення від 01.03.2014 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України», введене в дію Указом виконуючого обов’язки Президента України №189/2014 від 02.03.2014 року.

Одночасно з позовною заявою позивачем до суду було подано клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову, в якому позивач просив тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский информационный канал «Россия 24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ») до вирішення справи по суті.

В обґрунтуванні клопотання про вжиття заходів забезпечення позову позивач зазначав, що зазначені програми мають на меті пропагандистський вплив на свідомість громадян України з метою розпалювання національної ворожнечі на ґрунті політичних подій.

За результатами офіційного моніторингу телерадіопрограм «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский Информационный канал «Россия 24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ») було встановлено ряд порушень вимог чинного законодавства, що проявляються в пропаганді, закликах до зміни конституційного ладу в Україні та її територіальної цілісності.

До речі, ТОВ «Торсат» було не телерадіоорганізацією чи провайдером програмної послуги, а, згідно договорів, дистриб’ютором на території України таких  іноземних програм:

  • «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»),
  • «РТР-Планета»,
  • «Российский Информационный канал «Россия 24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»),
  • «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ»).

Виробником зазначених програм є Російська Федерація, якою не ратифікована Європейська конвенція про транскордонне телебачення, а відтак зміст призначених для ретрансляції на території України програм підлягає адаптації до вимог законодавства України.

Зрозуміло, що доказів такої адаптації ніхто суду не надав.

Суд задовольнив клопотання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову та  зобов'язав товариство з обмеженою відповідальністю «Торсат» і провайдерів програмних послуг, які уклалим з ним угоди, тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземних програм «Первый канал. Всемирная сеть» (ОАО «Первый канал»), «РТР-Планета», «Российский Информационный канал «Россия 24» (ВГТРК «Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания»), «НТВ Мир» (ОАО «Телекомпания НТВ») до вирішення справи по суті.

Суд вирішив, що існує очевидна загроза порушення інформаційної безпеки держави, що проявляється в поширенні завідомо спотвореної інформації, яка розпалює національну ворожнечу, посягає на права та свободи людини і може призвести до безповоротних процесів порушення територіальної цілісності України. Ухвала суду оскаржувалася у вищій інстанції, але була залишена без змін.

Аналогічну ухвалу ОАСК виніс у справі № 826/12758/14, коли 12 вересня 2014 року зобов'язав закрите акціонерне товариство «РБК-ТВ» (закрытое акционерное общество «РБК-ТВ»), товариство з обмеженою відповідальністю «Агентство «Клас» та провайдерів програмної послуги, які уклали угоди із ТОВ «Агентство «Клас», тимчасово припинити ретрансляцію в багатоканальних телемережах на території України іноземної програми «РосБизнесКонсалтинг-ТВ (РБК-ТВ)».

Підставами для ухвалення таких рішень ОАСК називає порушення вимог законодавства України, що проявляються:

  • в поширенні недостовірної інформації;
  • в розпаленні міжнаціональної ворожнечі,
  • в пропаганді агресивних дій;
  • в посяганні на територіальну цілісність України;
  • в загрозі порушення інформаційної безпеки держави та загроза національній безпеці України.

Зрозуміло, що громадськість не одразу оцінила позитивний ефект від роботи суддів, що обумовлено неготовністю суспільства до змін. Жителі України традиційно покладали відповідальність за протидію кремлівській пропаганді на державні органи. Проте у підсумку з’ясувалося, що такі рішення є виправданими. Окружний адміністративний суд, таким чином, продемонстрував відданість інтересам України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Зеленському висунули ультиматум через телеміст з Росією. Нацкорпус вимагає, аби глава держави відповів на «інформаційний шабаш Кремля».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки