Люструвати всіх: наостанок в Раді запропонували люстрацію для Зеленського та майбутніх нардепів

16:13, 15 июля 2019
Новий законопроект передбачає розповсюдження люстрації на посадовців, які працюватимуть до 2024 року.
Люструвати всіх: наостанок в Раді запропонували люстрацію для Зеленського та майбутніх нардепів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

12 липня народний депутат Григорій Шверк подав на розгляд до Верховної Ради проект закону № 10444-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади.

Поданий законопроект є альтернативним до президентського законопроекту  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо очищення влади».

Автор зазначає, що законопроектом №1 0444 до переліку осіб, що підлягають люстрації, вносяться посади Президента України, народних депутатів та депутатів різни рівнів, а також «кандидатів у народні депутати України, кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидатів на пост Президента України, кандидатів на посади сільських, селищних, міських голів та старост у порядку, визначеному законодавством». Пропонується люструвати всіх, хто працював на цих посадах до 19 травня 2019 року.

Нардеп акцентує, що необхідно врахувати особливості процесу люстрації в Україні, її недосконалість, наявність демократичних механізмів зміни влади та особливості української політичної традиції.

Григорій Шверк вбачає покращення законодавства в тому, щоб розповсюдити дію Закону «Про очищення влади» також і на команду, яка щойно прийшла та працюватиме в Україні до 2024 року.

Проектом вноситься низка суттєвих змін до Закону України «Про очищення влади», а також до законів України «Про вибори народних депутатів України», «Про вибори Президента України», «Про місцеві вибори», «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Так, до статті 3 ЗУ «Про очищення влади» запропоновано внести наступну частину:

«Заборона, передбачена частиною третьою статті 1 цього Закону, застосовується до осіб, які обіймали посаду (посади) у період з  23 лютого 2014 року до 20 травня 2024 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддів в Україні знов збираються люструвати.

Також ми публікували частковий аналіз програми партії «Слуга народу».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва