З ким буде боротися Володимир Зеленський: виступ Президента на Нацраді з питань антикорупційної політики

12:03, 18 июля 2019
Відсторонення керівника Укртрансбезпеки, ще одна схема в «оборонці» та розслідування щодо Миронівського хлібопродукту: під час Національної ради з питань антикорупційної політики Зеленський розставив пріоритети.
З ким буде боротися Володимир Зеленський: виступ Президента на Нацраді з питань антикорупційної політики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Під час Національної ради з питань антикорупційної політики 18 липня Володимир Зеленський зазначив, що за час його президентства до парламенту внесено 16 законопроектів, у том числі щодо покарання за незаконне збагачення.

«Вчора ми подали ще один законопроект про незаконне збагачення. Маємо надію, що третій раз буде остаточним і більш успішним», — підкреслив Президент, маючи на увазі новий законопроект.

«Законопроект передбачає конфіскацію неправомірно нажитого майна, скасування грабіжницької формули Роттердам+ та інше», — додав він.

Крім того, Зеленський вказав, що розблоковано можливість співпраці НАБУ з антикорупційними органами іноземних держав.

«До повноцінного запуску готується Антикорупційний суд, для нього ми вже знайшли приміщення та внесли до Верховної Ради законопроект щодо удосконалення його діяльності.

Ми бачимо також позитивну динаміку НАБУ і САП, відзначаємо також активну роботу Державного бюро розслідувань. Вітаємо Службу безпеки України з успішною спецоперацією по вилученню величезної партії контрабанди сигарет. Знаємо, що разом з американськими партнерами Національна поліція провела найбільшу за останні роки спецоперацію з вилучення партії наркотиків. Вітаємо Нацполіцію і дякуємо нашим американським партнерам», — відзначив Президент.

Про Генеральну прокуратуру та її керівництво Володимир Зеленський не сказав нічого.

Також він відзначив на засіданні відсутність голови НАЗК.

«Попереду у нас величезна робота. Ви знаєте, що корупція у нас процвітає у неймовірних масштабах. Наведу кілька фактів.

На днях ми передали до правоохоронних органів ще одну корупційну схему у сфері оборонної промисловості. Як з’ясувалося, протягом 5 років діяльності попередньої влади спецекспортери лише за декількома сумнівними контрактами перерахували майже 30 млн доларів США за нібито надані послуги.

Корупція у бюджетній сфері протягом 2017-2018 років. Одному із найбільших агрохолдингів України — Миронівському хлібопродукту — виділено майже 2,5 млрд гривень дотацій. Насправді він не потребує державної підтримки, бо має прибутки і щорічно виплачує величезні дивіденди своїм акціонерам.

Я би хотів звернутися до наших правоохоронних органів: а давайте перевіримо суму цієї бюджетної допомоги та суму дивідендів. Дуже цікава статистика.

Далі, якщо взяти Укртрансбезпеку. Україна щорічно витрачає 4 млрд грн на дороги, а їх немає. Вони стають все гірше і гірше. Саме через відсутність належного контролю за дотриманням норм ваги автотранспорту та побори з боку працівників цієї державної служби.

Вчора за значні недоліки в роботі — нам вчора вдалося це зробити, було декілька спроб — ми відсторонили від виконання обов’язків керівника Укртрансбезпеки.

За такими оборудками стоять найвищі посадовці. І тут має бути жорстке реагування наших антикорупційних органів», — підкреслив Президент.

Далі Зеленський перейшов до питання вирубки лісів.

«Я вчора був у Харкові, і я бачив разом з колегами, що там сталося з лісом. Як його вирубають, як ті тітушки захищають, не дають пройти журналістам, громадськості, як вирізається та все це продається. І там були директори різних лісгоспів.

Однієї людини не було. І я подзвонив цій людині, попросив його сьогодні бути тут. Пан Сиса є тут? Сідайте до нас! Ви ж директор Гутянського лісгоспу. Ви ж знаєте, що відбувається у Вас в лісгоспі?»

Віктор Сиса надав відповідь щодо своєї зарплати та об’ємів реалізації продукції. Також він запросив Зеленського до свого лісгоспу.

Далі Зеленський передав слово заступнику керівнику Офісу Президента Руслану Рябошапці.

«Ми втратили голову Національного агентства із запобігання корупції. Мабуть, враховуючи вашу жорстку риторику, він вирішив не ризикувати та написав листа, що він сьогодні не прийде», — повідомив останній.

«Тільки сьогодні?» — поцікавився Володимир Зеленський.

«Я думаю, що через два місяці в нас вже буде новий голова НАЗК. На виконання вашого доручення відповідний законопроект вже розроблений та ми просто чекаємо, коли новий парламент почне працювати», — зазначив Руслан Рябошапка.

Нагадаємо, що наразі головою НАЗК є Олександр Мангул.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області