Проблеми застосування електронного кримінального провадження: в Академії прокуратури відбувся круглий стіл

12:39, 29 июля 2019
Фахівці обговорювали діджиталізацію кримінального процесу та виклики, які стоять перед її впровадженням.
Проблеми застосування електронного кримінального провадження: в Академії прокуратури відбувся круглий стіл
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» неодноразово писала про заходи, пов’язані із впровадженням електронного правосуддя. На зміну паперовому документообігу має прийти система «Електронний суд». Не відстають від цифровізації і правоохоронці, які мріють про впровадження власної електронної системи, що дасть можливість змінити існуючу систему розслідування кримінальних справ.

Національна академія прокуратури України провела круглий стіл на тему «Електронне кримінальне провадження». Захід був присвячений  перспективам застосування такої форми провадження в Україні.

У роботі круглого столу взяли участь представники та експерти міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на реформування кримінального процесу, приведення його до європейських стандартів, судді, прокурори, адвокати, науковці, судові експерти та інші фахівці.

Учасниками круглого столу підтримано основні ідеї Концепції запровадження електронного кримінального провадження, проект якої був розроблений на виконання наказу генерального  прокуратура України від 13 березня 2018 №41 «Про утворення робочої групи з розробки заходів щодо запровадження електронного кримінального провадження».  Відповідно до зазначеного наказу робочій групі було доручено підготувати план заходів щодо запровадження електронного кримінального провадження.

Протягом заходу були висвітлені проблемні питання, які стосувалися обробки генерованих баз Єдиного реєстру досудових розслідувань, дублювання даних у системі ЄРДР.

Учасники присвятили доповіді засобам захисту інформації у процесі електронного кримінального провадження; напрямам розробки його цифровізації; проблемам експертного дослідження цифрових документів та електронних доказів.

Ректор Національної  академії  прокуратури України, доктор юридичних наук, професор Михайло Лошицький зазначив, що юридична спільнота очікує від цього заходу вироблення нових ідей, напрацювання стратегій розвитку електронного кримінального провадження. В багатьох країнах світу цей інструмент вже використовується з метою полегшення роботи компетентних органів.

В Україні першим кроком до  впровадження такої системи було введення Єдиного реєстру досудових розслідувань і саме на базі цієї платформи розробляється електронне кримінальне провадження. Робоча група вже напрацювала відповідну концепцію, в якій визначені основні шляхи, напрямки та етапи його впровадження. Найгострішою проблемою реалізації Концепції є матеріально-технічне забезпечення. Необхідно здійснити багато технічних кроків, але основне завдання — переконати користувачів, що електронне кримінальне провадження буде допомагати здійснювати кримінальне судочинство, а не перешкоджати йому. Сьогодні Національна академія прокуратури може пишатися тим, що вона є єдиним навчальним закладом, де майбутні прокурори навчаються роботі з Єдиним реєстром досудових розслідувань і приходять на роботу з певними знаннями, уявленням і навичками роботи з електронним реєстром.

Керівник компонента з питань верховенства права Консультативної місії Європейського союзу Фабіан  Льовенберг розповів «Судово-юридичній газеті», що у багатьох країнах ЄС обговорювалася ідея діджиталізація електронного кримінального провадження. Сфера кримінального правосуддя — це саме та сфера, де в останню чергу запроваджуються зміни, що стосуються оцифрування кримінального процесу. Основною перевагою електронного кримінального провадження є можливість прискорення досудових розслідувань, отримання погодження різних клопотань з боку слідчого судді, прокурорів. При цьому мають бути поєднані зусилля з боку Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції України, слідчих суддів, інших правоохоронних органів. Впровадження системи має бути пріоритетом для уряду країни. На цьому шляху стоять два виклики: узгодження системи з багатьма зацікавленими сторонами та технічне й фінансове її підтримання. В Європі є гарний досвід використання систем електронних кримінальних проваджень, зокрема в Литві  та Естонії. 

Старший викладач відділу підготовки прокурорів з процесуального керівництва та криміналістичного забезпечення досудового розслідування Інституту спеціальної підготовки Національної академії прокуратури України Кристина Арушанян звернула увагу на актуальність питання, оскільки запровадження системи електронного кримінального провадження запроваджується на всіх рівнях держави. В Академії прокуратури України ведеться  навчання по роботі з ЄРДР. Сьогодні розроблена навчальна дисципліна, яку проходять кандидати на посади прокурорів. Такі заняття проводяться в спеціалізованих комп’ютерних аудиторіях, розроблена навчальна програма, слухачі отримують навики з користування електронною системою. Такі курси в подальшому позитивно впливають на якість досудового розслідування.

P.S.  Електронне кримінальне провадження — це електронна система, що оцифровує фізичну документацію, що в свою чергу дозволяє обмінюватись файлами в кримінальних справах. Система має спростити роботу усіх, хто залучений до кримінальних розслідувань, особливо поліції, прокурорів та суддів. Тож це інструмент адміністрування та управління електронними версіями файлів кримінальних справ.

Ця система допомагає покращити координацію у досудовому слідстві, важливість якої для поліції та прокуратури важко переоцінити. Такі документи, як плани кримінальних розслідувань, докази, допити, накази прокурорів, погодження та рапорти стають миттєво доступними онлайн. Для прокурорів розглядалося введення функції онлайн наглядового провадження.

А це значно економить час та кошти. 

В ідеалі, система  повинна бути інтегрована з іншими базами даних, наприклад із базою даних судів та реєстрами (права власності на нерухомість, земельним, транспортних засобів тощо). Такі системи також можуть допомагати оцінювати роботу прокурорів та використовуватись як аналітичні інструменти.

Раніше розповідалося про практику застосування судами електронних доказів.  

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України