Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко: ДБР буде безпосередньо збирати інформацію про тортури

14:40, 7 августа 2019
Розроблено міжвідомчу інструкцію, що дозволить ДБР безпосередньо дізнаватися про факти катувань та інших злочинів, які вчиняються працівниками правоохоронних органів.
Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко: ДБР буде безпосередньо збирати інформацію про тортури
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Одне з питань, яке входить до кола повноважень ДБР, — захист прав людини у випадках катувань з боку працівників правоохоронних органів.

Перший заступник директора ДБР Ольга Варченко повідомила, що 7 серпня було проведено круглий стіл, де обговорили розроблений проект Інструкції, яка визначає механізм взаємодії всіх правоохоронних органів, закладів МОЗ, омбудсмена, представників суддівського та адвокатського самоврядування та інших державних органів з метою протидії тортурам.

«Прийняття цієї Інструкції — надзвичайно важливий крок у напрямку захисту прав людини, адже вона покликана стати потужним інструментом моніторингу та контролю за фактами, що мають ознаки катування.

Що важливо — Інструкція буде не просто непридатною методичкою, а зрозумілим і практичним документом, яким будуть послуговуватися судді, адвокати, правоохоронці, медики та потерпілі», — підкреслила вона.

Як раніше Ольга Варченко зазначила в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті», ця інструкція дуже важлива для всіх правоохоронців, проте найважливіша вона саме для ДБР: «Ми ознайомлені з практикою Європейського суду з прав людини, з тим, скільки його рішень стосуються проведення неякісного досудового розслідування. Одна з основних проблем у розслідуванні катувань — несвоєчасність звернення заявників. Хочемо також передбачити у цій інструкції випадки, коли особа звертається навіть не до ДБР, а до лікаря. Якщо вона каже, що її побили працівники поліції, за чинною інструкцією лікар має повідомити територіальне управління поліції, а це замкнене коло. Скоріш за все, це буде саме те управління, де людині й спричинили тілесні ушкодження, і цей факт може бути приховано.

У зв’язку з цим у новій інструкції слід передбачити дії не лише правоохоронців, а й лікарів, адвокатів, суддів. Якщо людина заявила, що такий факт відбувся, має бути негайно повідомлено ДБР. У свою чергу, ми зареєструємо це в ЄРДР і розпочнемо досудове розслідування. Важливо, щоб його розпочав саме працівник ДБР, а не отримав його через якийсь час від іншого органу. У такій категорії злочинів важливо своєчасне призначення судово-медичної експертизи. Якщо така справа потрапить до ДБР через місяць, докази спричинення ушкоджень можуть бути втрачені. Відповідно, якщо для ЄСПЛ буде достатньо медичної довідки, то для слідства необхідними будуть результати експертизи».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді