Кандидат на посаду прокурора, що мав попередню судимість, не може бути зарахований до кадрового резерву: висновок КАС ВС

13:00, 9 августа 2019
Особа, яка вже була засуджена за вчинення умисного злочину, не може сприяти підвищенню авторитету прокуратури та зміцненню довіри громадян до неї.
Кандидат на посаду прокурора, що мав попередню судимість, не може бути зарахований до кадрового резерву: висновок КАС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обставини справи № 9901/205/19

Позивач звернувся до Верховного Суду як суду першої інстанції з позовною заявою до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про скасування рішення Комісії «Про відмову у зарахуванні до резерву на заміщення вакантних посад прокурорів та недопущення до проходження спеціальної підготовки» та зобов`язання КДКП зарахувати його до резерву на заміщення вакантних посад прокурорів та допустити до проходження спеціальної підготовки.

Так, Національним агентством з питань запобігання корупції виявлено недостовірні відомості в поданій декларації кандидата, а відповідно до інформації Департаменту інформаційної підтримки та координації поліції «102» Національної поліції України, Позивача було притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 168, статтею 44 Кримінального кодексу України та призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади строком на 5 років, з конфіскацією майна.

Крім того, йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною п`ятою статті 368 КК України.

Обґрунтування позицій сторін

Враховуючи, що Позивач був засуджений за вчинення злочину, Комісія дійшла висновку, що він не може зміцнювати віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість, а також не може бути прикладом законослухняності.

Суд, заслухавши пояснення представника відповідача, з`ясувавши обставини, на які посилаються учасники справи, обґрунтовуючи свою позицію, дослідивши надані ними докази на підтвердження заявлених вимог та заперечень і матеріали судової справи, встановив таке.

Зокрема, у розділі З «Об`єкти нерухомості» декларації кандидатом на посаду не зазначено відомості про право користування об`єктом нерухомості, який вказаний як зареєстроване та фактичне місце проживання у розділі 2.1 декларації.

Для надання відповідних пояснень на засідання Комісії Позивач не з’явився.

Враховуючи викладені обставини, Комісія встановила, що він вказав недостовірні відомості в декларації кандидата та був засуджений за вчинення злочину, а тому не відповідає тим основним вимогам, які пред`являються до прокурора.

Рішенням Комісії Позивачу було відмовлено у зарахуванні до резерву на заміщення вакантних посад прокурорів кандидатів, які успішно склали кваліфікаційний іспит та пройшли спеціальну перевірку. Позивача не допущено до проходження спеціальної підготовки.

Не погодившись із правомірністю рішення Комісії, він звернувся з цим позовом до суду.

Висновок КАС ВС

Суд дійшов висновку, що за приписами статті 3 Закону №1697-VII, діяльність прокуратури ґрунтується, зокрема, на засадах: верховенства права та визнання людини, її життя і здоров`я, честі і гідності, недоторканності і безпеки найвищою соціальною цінністю; законності, справедливості, неупередженості та об`єктивності; неухильного дотримання вимог професійної етики та поведінки.

Відповідно до статті 1 Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів, затвердженого Всеукраїнської конференцією прокурорів 27 квітня 2017 року, завданнями Кодексу є:

- забезпечення компетентного та ефективного здійснення прокурорами своїх професійних обов`язків на підставі додержання принципів верховенства права, законності, справедливості, неупередженості, визначення морально-етичних стандартів внутрішньої та зовнішньої комунікації;

- підвищення авторитету органів прокуратури та сприяння зміцненню довіри громадян до них; створення умов для розвитку у прокурорів почуття справедливості, відповідальності, відданості справі, додержання загальнолюдських моральних цінностей, запобігання проявам корупції;

- формування принципової морально-правової позиції у взаєминах з громадянами, колегами, керівниками та підлеглими.

При виконанні службових обов`язків прокурор має дотримуватися загальноприйнятих етичних норм поведінки, бути взірцем доброчесності, вихованості і культури. Порушення службової дисципліни, непристойна поведінка є неприпустимими для прокурора і тягнуть за собою відповідальність.

За вказаних обставин колегія суддів зробила висновок, що Комісія дійшла правильного висновку про те, що особа, яка вже була засуджена за вчинення умисного злочину, не може сприяти підвищенню авторитету прокуратури та зміцненню довіри громадян до неї.

Доводи позивача про зняття з нього судимості не спростовують встановленого Комісією факту невідповідності високому рівню законослухняності та доброчесності кандидата на посаду прокурора, який зможе зміцнювати віру громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість прокуратури.

У задоволенні позову до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів про скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії Позивачеві було відмовлено.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала про висновок ВС щодо кваліфікаційного іспиту на посаду прокурора.

Також ми повідомляли про світовий досвід у залученні громадськості при доборі суддів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки