70% громадян виступають за референдум з питань встановлення податку для олігархів: результати опитування

17:02, 27 августа 2019
Результати опитування свідчать про низькій рівень обізнаності громадян про референдум та його законодавчу основу.
70% громадян виступають за референдум з питань встановлення податку для олігархів: результати опитування
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року провели загальнонаціональне дослідження громадської думки населення.

Опитування проводилося у 103 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, які контролюється Україною. Усього було опитано 2040 респондентів, які за своїми характеристиками представляють доросле населення України (старше 18 років). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

За результатами опитування 19% респондентів вважають, що в Україні є закон про всеукраїнський референдум. 11,5% відповіли, що його немає. Не визначилися 54,5%.

Серед опитаних 19% вважають, що потрібно провести референдум для зміни території України, не потрібним такий референдум вважають 11,5%. На думку 54,5% респондентів, територію України взагалі змінювати не можна. Утримались від відповіді 11%.

Якби референдум щодо проголошення незалежності відбувся у серпні 2019 року, абсолютна більшість учасників референдуму (89%) підтримала б незалежність. Такий високий показник спостерігався лише в опитуванні 1991 року, проведеному напередодні референдуму.

42% опитаних вважають, що Конституційний Суд може визнати питання, яке виноситься на референдум, неконституційним. 13,2% — що це може зробити Верховний Суд, 10,1% — що це є компетенцією Верховної Ради України. Не визначилися 34,6%.

Експерт Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко звернув увагу на блок питань у межах опитування, які стосувалися всеукраїнського референдуму. Так, майже 70% громадян ініціювали б референдум з питань встановлення єдиного податку для всіх розміром 5%, а для олігархів — 40%, а також запровадження смертної кари для педофілів. Проте Конституція України прямо забороняє проведення референдуму з питань податків, бюджету та амністії. А щодо смертної кари, є відповідне рішення Конституційного Суду України. Ці та інші результати наштовхують на висновок про низький рівень обізнаності громадян про референдум та його законодавчу основу.

«Референдум — це доволі небезпечний інститут, який можна використати як на благо, а в умовах нестабільної, транзитної демократії — для легалізації авторитарних рішень будь-якого суб’єкта владних повноважень — Президента, Верховної Ради тощо», — застеріг експерт.

Слід нагадати, що 26 квітня 2018 року Конституційний Суд України ухвалив Рішення у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про всеукраїнський референдум» та визнав його таким, що не відповідає Конституції України, тобто є неконституційним.

З результатами опитування ви можете ознайомитись за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 46,6% українців не читали Конституцію, 9,6% — читали про Конституцію у ЗМІ.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва