Луценко спробує розвіяти міфи про себе

13:22, 29 августа 2019
Генпрокурор готується до виступу на профільному комітеті Верховної Ради.
Луценко спробує розвіяти міфи про себе
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Юрій Луценко йде з посади за власним бажанням, але під час звіту перед профільним комітетом парламенту щодо результатів роботи Генпрокуратури під його керівництвом спробує розвіяти міфи, створені навколо нього. Про це він заявив в інтерв’ю журналісту Дмитру Гордону.

За словами Луценка, він розуміє, що в парламенті зібралися декілька сотень людей, які не довіряють генпрокурору і живуть у створених навколо нього міфах. Але насправді все не так.

Основний міф, вважає Луценко, — про те, що він не має юридичної освіти.

«Моя відповідь дуже проста: якщо юридична освіта є проблемою, то це означає, що всі були задоволені попередніми генпрокурорами — Пшонкою, Піскуном, Медведьком і багатьма дуже професійними юристами?! Очевидно, що ні, адже два Майдани були реакцією в тому числі на той бєспрєдєл, який йшов від генпрокуратури», — зазначив Юрій Луценко.

Тому він переконаний, що генпрокуратурі не потрібен фаховий керівник, особливо в постреволюційний період.

«Вважаю, що тільки людина, яка пройшла і МВС, і тюрму, і опозицію, і владу, і Майдани і не забуває при цьому читати книжки, здатна була зламати цю систему. І я її зламав», — скромно зауважив генпрокурор.

Ю. Луценко упевнений, що до його керівництва прокурорів ніколи не притягували до кримінальної відповідальності, а він першим вигнав прокурора, який насмерть збив людину, а потім розібрав і продав на запчастини свій автомобіль, щоб позбутися знаряддя злочину.

«Це була каста недоторканних, меч правлячої номенклатури, а я зробив прокуратуру доторканною. На сьогодні 160 прокурорів притягнуто до кримінальної відповідальності», — повідомив Луценко.

Крім того, за його словами, йому вдалося зруйнувати дві ключові підвалини, на яких тримався весь «бєспрєдєл» і вся «постенкаведешна» система ГПУ. Йдеться, по-перше, про можливість генпрокурора, а також прокурорів на місцях, зняти або сприяти призначенню будь-якої посадової особи в країні.

Друга історія — це коли «рука руку мила», тобто коли слідчий і прокурор працювали в одному офісі, отримували зарплату з одного віконечка і виконували вказівки з одного кабінету.

«Зараз це неможливо, слідство пішло з прокуратури, і тому слідчий і прокурор — це вже конкуренти. Це незручно, це довше, але це запорука того, що не буде розправ над політиками і бізнесменами», — стверджує Юрій Луценко.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області