Суддів застерегли направляти справи до Вищого антикорупційного суду

12:32, 3 сентября 2019
Суддів, які мають у своєму провадженні справи про корупційні злочини, розслідування в яких до 5 вересня 2019 року проводило не НАБУ, і збираються 5 вересня направити ці справи за підсудністю до Вищого антикорупційного суду, застерегли не робити цього.
Суддів застерегли направляти справи до Вищого антикорупційного суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Член Комісії з питань правової реформи при Президентові України, експерт з кримінального права і проблем корупції Микола Хавронюк застеріг суддів від направлення справ за підсудністю до Вищого антикорупційного суду.

Йдеться про тих суддів, які мають у своєму провадженні справи про корупційні злочини, розслідування в яких до 5 вересня 2019 року проводило не НАБУ.

«До уваги суддів!

Хочу застерегти суддів, які мають в своєму провадженні справи про корупційні злочини, розслідування в яких до 5 вересня 2019 року проводило не НАБУ, і збираються 5 вересня направити ці справи за підсудністю до Вищого антикорупційного суду.

Не робіть цього.

На розгляді Верховної Ради вже перебуває, причому як невідкладний, внесений Президентом України проект Закону (реєстр. №1025 від 29.08.2019), згідно з яким зазначені вище справи не будуть підсудні ВАКС. Практично неймовірно, щоб коаліція у складі фракції політичної партії «Слуга народу» не підтримала цей законопроект. Він буде прийнятий не пізніше як наступного тижня, негайно підписаний Президентом України та опублікований.

Якщо ви направите до ВАКС справу про корупційний злочин, яка за новим законом повернеться до вашого суду, то тим самим зробите дуже недобру послугу суспільству. Через ваші дії ВАКС не зможе одразу ж зайнятися розглядом тих 200 справ, досудове провадження в яких здійснювали детективи НАБУ під керівництвом прокурорів САП. Замість цього судді і працівники апарату ВАКС вимушені будуть сотні чи тисячі годин витратити просто на те, щоб підготувати й оголосити сотні чи тисячі процесуальних документів щодо повернення справ.

У виграші можуть опинитися хіба що ті судді місцевих судів, які після нового автоматизованого розподілу, можливо, позбавляться справ, ці справи отримають інші їхні колеги, які змушені будуть почати розгляд спочатку. Але чи дійсно вам потрібен такий «виграш», подумайте?

Друзі, сподіваюсь, що репост допоможе донести цю інформацію до адресатів.

Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (щодо початку роботи суду)

«Підпункт «х» підпункту 3 пункту 2 розділу VІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (Відомості Верховної Ради України 2018 р., № 24, ст. 212) викласти в такій редакції:

«х) розділ XІ «Перехідні положення» доповнити пунктом 202 такого змісту:

«20-2. Підсудність Вищого антикорупційного суду, передбачена цим Кодексом як суду першої інстанції, суду апеляційної інстанції та слідчих суддів, поширюється на кримінальні провадження, відомості за якими про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені:
1) з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду;

2) до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури...» — зазначив Микола Хавронюк на своїй сторінці у фейсбуці.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва