Кандидати в судді отримають гарантію, що добір буде завершено новою ВККС

16:10, 1 октября 2019
В законопроекті №1008 передбачено поправку, яка дозволить завершити добір на вакансії в судах.
Кандидати в судді отримають гарантію, що добір буде завершено новою ВККС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За умови розпуску ВККС та обрання нової, що передбачено судовою реформою Президента (законопроектом №1008), залишається відкритим питання щодо долі кандидатів у судді. Раніше їх звернення публікувала «Судово-юридична газета».

Як відомо, кандидатів, які почали брати участь у доборі ще 2017 року, можна розділити на дві категорії. Перша, з числа помічників суддів, вже пройшла етап відбору й отримала відповідні рекомендації ВККС. Вища рада правосуддя мала б їх розглянути, однак наразі процедура їх призначення заблокована через позов однієї судді, яка очікувала на переведення (детально «Судово-юридична газета» писала про це в матеріалі «Между судьями и кандидатами в судьи разгорается война»).

Друга категорія — це інші юристи (адвокати, правозахисники тощо), які пройшли всі етапи та очікують на результати перевірки їх практичних завдань ВККС. Втім, минув вже місяць, і коли члени ВККС перевірять ці завдання — невідомо.

З урахуванням того, що законопроект Президента Зеленського №1008 передбачає повний перезапуск ВККС, тобто чинна Комісія розпускається до останнього члена та обирається за новою процедурою, будь-яке затягування процедури може призвести до того, що ці кандидати залишаться у невизначеному стані. Так вже було з добором 2012 та 2013 років, які припали на чергову судову реформу.

Підкомітет з питань правосуддя Комітету ВР з питань правової політики у зв’язку з цим 1 жовтня ухвалив врахувати наступну поправку:

«ВККС протягом двох місяців з дня формування її нового складу завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням Комісії від 3 квітня 2017 року. Інші процедури, які були розпочаті ВККС відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів» до набрання чинності цим законом, продовжуються новим складом ВККС, утвореної відповідно до цього Закону».

Таким чином, протягом двох місяців після створення нової ВККС доля кандидатів в судді має бути вирішена.

Разом з тим, слід зазначити, що врахованими підкомітетом поправками також збільшено строк, протягом якого Вищою радою правосуддя має бути сформовано новий склад ВККС та затверджено персональний склад Комісії з питань доброчесності та етики — з 30 днів до 60 днів з дня набрання чинності цим Законом.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська