Підозру адвокатам та суддям буде вручати не лише генпрокурор

17:43, 11 октября 2019
Внесення змін до КПК передбачає доповнення, за яким підозру суддям, у тому числі Антикорупційного суду, адвокатам та іншим спецсуб’єктам зможе вручати не лише генпрокурор чи його заступник.
Підозру адвокатам та суддям буде вручати не лише генпрокурор
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Новим законом вносяться зміни до ст. 481 КПК, яка регулює порядок вручення підозри адвокату, депутату місцевої ради, народному депутату України, судді, судді КСУ, судді Вищого антикорупційного суду, генеральному прокурору тощо, тобто спеціальним суб’єктам.

Поки що чинна редакція статті 481 КПК передбачає, що письмове повідомлення про підозру спеціальним суб’єктам здійснюється:

1) адвокату, депутату місцевої ради, депутату Верховної Ради АРК, сільському, селищному, міському голові — генеральним прокурором, його заступником, керівником регіональної прокуратури в межах його повноважень;

2) народному депутату України, кандидату у президенти, уповноваженому ВР з прав людини, голові або іншому члену Рахункової палати, прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, директору або іншому працівнику НАБУ, заступникам генерального прокурора, члену НАЗК — генеральним прокурором (виконувачем обов’язків генерального прокурора);

3) судді, судді Конституційного Суду України, присяжному на час виконання ним обов’язків у суді, голові, заступнику голови, члену Вищої ради правосуддя, голові, заступнику голови, члену Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, працівникам НАБУ — генеральним прокурором або його заступником;

3-1) судді Вищого антикорупційного суду — генеральним прокурором (в. о. генерального прокурора);

4) генеральному прокурору — заступником генерального прокурора.

Втім, Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства» (законопроект №1009), направленим на підпис Президенту, передбачена інша процедура.

До статті додається частина 2, яка передбачає: «Генеральний прокурор (виконувач обов’язків генерального прокурора), його заступник, керівник регіональної прокуратури може доручити іншим прокурорам здійснити письмове повідомлення про підозру особам, визначеним частиною першою цієї статті, у порядку, передбаченому частинами першою і другою статті 278 цього Кодексу».

Порівняно з редакцією, ухваленою у першому читанні (було «Особам, зазначеним у частині першій цієї статті, письмове повідомлення про підозру вручається генеральним прокурором (виконувачем обов’язків генерального прокурора), його заступником, керівником регіональної прокуратури в межах повноважень або за його дорученням — іншим прокурором, слідчим у порядку, визначеному частинами першою та другою статті 278 цього Кодексу»), частина 2 конкретизована, втім, все одно розширює можливості для вручення підозри спецсуб’єктам.

Під час підготовки поправок до другого читання деякі депутати взагалі пропонували не додавати цю частину до ст. 481, обґрунтовуючи це тим, що вимога повідомлення спеціальному суб’єкту про підозру лише генеральним прокурором або його заступником, керівником регіональної прокуратури обумовлена особливим статусом спеціальних суб’єктів і є гарантією їх незалежності та імунітету. Ця позиція співпадає з позицією Великої Палати Верховного суду (рішення від 08 листопада 2018 року) та Верховним Судом (рішення від 03 квітня 2019 року). Втім, ці поправки не були враховані.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва