Микола Оніщук відповів на заяву Національної асоціації адвокатів

08:20, 17 октября 2019
Голова робочої групи Комісії з питань правової реформи, ректор НШСУ Микола Оніщук відповів на заяву Національної асоціації адвокатів щодо реформування адвокатури.
Микола Оніщук відповів на заяву Національної асоціації адвокатів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Голова робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи при Президенті, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук надав офіційну відповідь на заяву Національної асоціації адвокатів.

Нагадаємо, ця заява стосувалася сюжету «Права ТБ».

«На сайті Національної асоціації адвокатів України 9 жовтня 2019 року опублікований матеріал, а також у листі Національної асоціації адвокатів України до мене від цієї ж дати містяться пасажі, у яких «НААУ вимагає від Миколи Оніщука спростування упереджених оцінок ролі адвокатури у реформуванні профільного законодавства». Зокрема: «НААУ вимагає від Вас надання публічного вибачення перед усіма адвокатами України та спростування в ефірі телеканалу «Право ТБ» заяв про наявність будь-яких «корпоративних суперечок» в адвокатурі. Наразі надані Вами коментарі, націлені на створення конфліктів в адвокатській спільноті і формування негативної громадської думки про НААУ, розцінюємо як ознаку лобізму конкретних законодавчих ініціатив і просування інтересів осіб, причетних до реформи адвокатури у часи попередньої влади».

Крім того, на тому ж сайті 11 жовтня цього року оприлюднений заклик до Президента України «виключити Миколу Оніщука зі складу Робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади через заяви щодо реформи адвокатури». Далі зазначається, що: «9 жовтня 2019 року в ефірі телеканалу «Право ТБ»… Миколою Оніщуком було зроблено дискредитуючі заяви про діяльність адвокатури в Україні та дано упереджені оцінки позиції НААУ».

З огляду на зазначене зауважу, що названі вимоги ґрунтуються на оціночних, бездоказових і до того ж емоційно неврівноважених твердженнях, які не відповідають дійсності, а тому і не потребують будь-якого спростування.

Шкода, що ще до початку обговорення концепції реформування організації судової влади, судочинства та суміжних інститутів правосуддя пані Ізовітова перейшла на особистості і вдалася до відвертих образ та неправдивих тверджень.

Так, у листі пані Ізовітової стверджується, що: «…категоричність наданих адвокатурі оцінок дивує, оскільки Ви не є адвокатом і ніколи не мали адвокатської практики чи досвіду роботи в адвокатському самоврядуванні».

Пані Ізовітова не може не знати, що ще 1994 року я очолив правничу фірму «ЮРІС» і до обрання народним депутатом України 2002 року активно займався адвокатською діяльністю, у тому числі на підставі отриманого свідоцтва на право зайняття адвокатською діяльністю.

У своєму інтерв’ю кореспонденту «Права ТБ» я сказав про «корпоративні суперечки в адвокатському середовищі». Підкреслю, що це не є оцінкою адвокатури, а лише констатує факти, про які знають усі адвокати України та дотичні професійні кола. Наведу лише декілька прикладів із сайту НААУ: «РАУ визнала спробу провести незаконну конференцію адвокатів м. Києва нелегітимною» (13.12.2017); «Право на заняття адвокатською діяльністю колишньої голови Ради адвокатів м. Києва зупинено — рішення КДКА Рівненської області (06.02.2018); «НААУ закликала Раду з питань судової реформи відкинути ідею ліквідації існуючих органів адвокатського самоврядування» (07.02.2018); «РАУ ініціює притягнення Рафальської до дисциплінарної відповідальності за дезінформацію судів та правоохоронців про НААУ» (08.02.2018); «Руйнування самоврядування залишається основним ризиком напередодні фінального обговорення змін до закону про адвокатуру» (13.02.2018); «Право на адвокатську діяльність екс-голови РАМК Рафальської зупинено через нелегітимну конференцію» (16.02.2018).

Підсумовуючи, хочу заявити, що причини і джерела такої реакції з боку пані Ізовітової для мене цілком зрозумілі, як і зрозумілі для більшості адвокатів країни, про що свідчать численні дописи в соціальних мережах.

Сподіваюсь, що цей невмотивований «інцидент» не зашкодить належній співпраці адвокатів та робочої групи з питань розвитку законодавства про організацію судової влади та здійснення правосуддя Комісії з питань правової реформи, зокрема, щодо підготовки законодавчих ініціатив Президента з удосконалення адвокатської діяльності, підвищення ролі та статусу адвоката в захисті прав і свобод громадян», — йдеться в заяві Миколи Оніщука.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області