Суддів у відставці можуть повернути до судової системи

08:00, 4 ноября 2019
Голова робочої групи Комісії з питань правової реформи при Президенті, ректор НШСУ Микола Оніщук вважає, що час повернути суддів у відставці для вирішення проблеми кадрового голоду в судах.
Суддів у відставці можуть повернути до судової системи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Станом на 28 жовтня 2019 року штатна чисельність усіх судів становить 7 295 одиниць, фактично — 5 236 одиниць. Водночас повноваження мають лише 4 598 суддів. Ситуація, без перебільшення, критична, склалася вона не за один день і є наслідком певних процесів, які відбувалися впродовж років», — заявив голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко під час з’їзду суддів 29-30 жовтня

За його словами, причиною такої ситуації є те, що значна кількість суддів в останні кілька років залишила посади з різних причин.

Водночас аналіз віку суддів, які пішли у відставку у 2017–2019 роках, показує, що із системи йдуть саме люди активного віку, яким не виповнилося й 50 років.

«На сьогодні ми маємо ситуацію, коли 6 судів в Україні не здійснюють правосуддя, оскільки в них немає жодного судді. П’ять судів укомплектовані штатними суддями, однак вони не мають повноважень для здійснення правосуддя. Ситуація є проблемною і, без перебільшення, критичною. Окрім того, 94 суди в Україні здійснюють правосуддя при фактичній чисельності суддів у цих судах менше 50% відсотків від штатної. 46 судів заповнені наполовину від штатної чисельності», — сказав Андрій Овсієнко.

На його думку, «незавершення попередньої реформи та початок нової — одна з причин складної ситуації у судовій системі».

У свою чергу, в якості одного з варіантів вирішення такої ситуації наразі пропонується залучати суддів у відставці.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що робоча група Комісії з питань правової реформи при Президенті обговорює механізм відкликання суддів з відставки, щоб вони могли повернутися на свої посади для здійснення правосуддя. 

Під час Судового форуму 4 жовтня таку ідею висунув і голова робочої групи Комісії, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук.

Про прогрес у питанні кількості суддів, що йшли у відставку, свідчать дані ВРЮ/Вищої ради правосуддя.

Так, у 2015 році майже в 10 разів збільшилася кількість суддів, стосовно яких Вища рада юстиції прийняла рішення про звільнення у зв’язку з виходом у відставку (362 судді — 2015 року, 36 суддів — 2014 року).

«Слід зазначити, що за 18 років діяльності Вищої ради юстиції пік розгляду заяв суддів про відставку припав на 2010 рік (368 рішень) та 2013 рік (243 рішення), — писала у звіті за 2015 рік ВРЮ. — У 2010 році це пояснювалось прийняттям Закону України «Про судоустрій і статус суддів», яким змінювався розмір вихідної допомоги судді у зв’язку з виходом у відставку, а також Законом не передбачалось такої підстави звільнення, як «відставка за станом здоров’я, що перешкоджає продовженню виконання обов’язків», яка була в редакції статті 43 Закону України «Про статус суддів». У 2013 році плинність кадрів пояснювалась запланованими змінами до Конституції України щодо здійснення правосуддя, збільшенням віку перебування на посаді судді та іншими можливими змінами щодо статусу судді».

«У 2015 році кількість поданих суддями заяв про звільнення за загальними обставинами зросла у зв’язку із анексією Автономної Республіки Крим, проведенням на території Донецької та Луганської областей антитерористичної операції, що призвело до зміни місцезнаходження деяких судів цих областей. Крім того, на прийняття рішення про звільнення суддів вплинув процес реформування судової системи України», — йдеться у звіті ВРЮ за 2015 рік.

 

Втім, вже у 2016 році ці цифри б’ють рекорд.

Так, 2016 року за результатами розгляду матеріалів про звільнення суддів за загальними обставинами Рада прийняла 1 884 акти.

ВРП ухвалила рішення щодо внесення подання про звільнення 1 519 суддів із посад за загальними обставинами, що на 227% більше, ніж 2015 року.

З них суддів звільнених у відставку — 1 449, тобто «прогрес» склав 300% (!).

 

«У 2016 році плинність кадрів пояснюється реформуванням судової системи (внесення відповідних змін до Конституції України, нова редакція Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та надання фінансових гарантій суддям при виході у відставку)», — зазначає у звіті ВРП

У 2017-2018 роках цифри дещо зменшилися (оскільки бажаючі вже звільнилися), втім все одно залишились високими.

Так, за 2017 рік ВРП звільнила за загальними обставинами 405 суддів, у відставку — 360 суддів. У 2018 році Радою ухвалено рішення щодо звільнення 293 суддів з посад за загальними обставинами (211 — у відставку).  

 

Чи стане повернення суддів з відставки дієвим фактором для подолання кадрового голоду в судах, та яким чином буде виписано механізм, у Комісії ще розмірковують.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області