Ілля Ківа пропонує врегулювати застосування ФОПами касового апарату

12:25, 5 ноября 2019
Нардеп подав законопроект, у якому також передбачено збільшення лімітів для ФОП.
Ілля Ківа пропонує врегулювати застосування ФОПами касового апарату
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 листопада народний депутат Ілля Ківа подав законопроект 2373 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг (щодо недопущення знищення підприємництва).

Нардеп пропонує збільшити граничну межу обсягу доходу платника податків, що використовує спрощену систему оподаткування, а саме для першої групи — з 300 тис. грн до 1 млн грн, другої групи — з 1,5 млн грн до 5 млн грн та для третьої групи — з 5 млн грн до 10 млн грн.

Також законопроектом надається право платнику податків зменшувати свої податкові платежі (податок на прибуток або єдиний податок) на суму реально понесених витрат на придбання та використання касового апарату, адже державне зобов’язання застосування касового апарату має бути реалізовано за рахунок держави. З метою недопущення зловживання обмежуються такі суми в діапазоні не більше 85 гривень на 1 програмний касовий апарат на місяць та/або 340 гривень на 1 касовий апарат на місяць.

Передбачається, що РРО не застосовуватиметься платниками єдиного податку 2-4-ї груп (фізичними особами — підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, визначеного в статті 291 Податкового кодексу України, незалежно від обраного виду діяльності.

У разі перевищення ФОПом у календарному році такого доходу застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов’язковим. РРО починатиметься з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжуватиметься в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Платник податків, що використовує в своїй діяльності РРО, має право зменшити нарахований податок на прибуток підприємств або єдиний податок на суму понесених протягом звітного періоду витрат на придбання та/або застосування РРО, що застосовується таким платником податків. У разі, якщо платник податків реалізує вищезазначене право — при обрахунку фінансового результату до оподаткування ним не враховуються понесені витрати на придбання та/або застосування РРО не більше, ніж 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за один реєстратор розрахункових операцій на календарний місяць та/або 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за один програмний реєстратор розрахункових операцій на календарний місяць.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» вже писала про те, що депутати від фракції «Слуга народу» планують збільшити ліміти для ФОПів.

Також ми повідомляли, що Рада ухвалила за основу законопроект про зміни в протидії відмиванню доходів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді