Кабмін зареєстрував законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу

14:50, 12 ноября 2019
Кабінет міністрів зареєстрував законопроект, яким пропонує відмовитися від створення двох структур, на одну з яких покладатиметься здійснення досудового розслідування злочинів, а на другу — проступків.
Кабмін зареєстрував законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

11 листопада уряд за підписом міністра юстиції Дениса Малюськи зареєстрував законопроект №2411 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України з метою приведення його положень у відповідність до Висновку генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи DGI(2018)07 від 12 жовтня 2018 року».

Як зазначають автори проекту закону, 22 листопада 2018 року був прийнятий Закон, який в цілому спрямований на визначення особливостей досудового розслідування кримінальних проступків та їх судового розгляду.

12 жовтня 2018 року генеральним директоратом з прав людини та верховенства права Ради Європи було надано Висновок, коментарі якого стосуються відповідності запропонованих змін європейським стандартам, зокрема Європейській конвенції з прав людини, та практиці Європейського суду з прав людини.

Так, у найважливіших висновках дослідження зазначено: попри те, що кожна правова система має вживати заходів для боротьби з перевантаженням системи кримінального правосуддя шляхом запровадження певних спрощень щодо процесу ведення провадження, необхідність ефективного реагування на масову злочинність щодо незначних правопорушень не повинна допускати нехтування основними процесуальними гарантіями. На жаль, таке нехтування буде наслідком запропонованої процедури, що дозволить застосовувати процесуальні заходи перед внесенням будь-якої інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, запропонована процедура створить можливість для здійснення тиску на підозрюваних з метою примушування визнання себе винними і позбавлення сторони захисту основоположних прав. Водночас запропоновані зміни (в частині створення окремих слідчих структур для розслідування кримінальних проступків та злочинів) можуть спричинити зайву складність та плутанину в роботі системи кримінального правосуддя.

Проект закону звертає увагу на необхідність удосконалення положень КПК у зв’язку з тим, щоб, зокрема, зробити систему кримінальної юстиції дійсно ефективною.

Суть проекту

Проектом закону пропонується організацію здійснення досудового розслідування проступків та злочинів віднести до повноважень керівника органу досудового розслідування, таким чином відмовитися від створення двох структур, на одну з яких покладатиметься здійснення досудового розслідування злочинів, а на другу — проступків.

З метою дотримання права на справедливий судовий розгляд та повагу до приватного життя проектом закону виключаються положення щодо отримання експертних висновків, взяття та оформлення різних форм записів та вилучення засобів вчинення правопорушення з метою з’ясування обставин кримінального проступку, отримання пояснень, проведення медичних оглядів тощо до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Крім того, виключаються положення щодо розгляду справи у суді без участі обвинуваченого, який визнав себе винним у вчиненні кримінального проступку, що відповідатиме положенням Європейської конвенції з прав людини, а також доопрацьовано інші положення Закону з урахуванням Висновку.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва