Як в Україні реагуватимуть на глобальні податкові виклики

15:05, 19 ноября 2019
Депутати, судді та експерти обговорили зміни в українському податковому законодавстві.
Як в Україні реагуватимуть на глобальні податкові виклики
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 листопада в конференц-залі Верховної Ради України відбулася конференція «Податкова транспарентність та ера діджиталізації: український погляд на глобальні податкові виклики». Ця зустріч продовжила започаткований минулого року Міжнародною фіскальною асоціацією України (IFA Ukraine) цикл заходів, присвячених глобальним змінам в оподаткуванні та цифровій економіці.

Як відомо, Міжнародна фіскальна асоціація заснована 80 років тому в Королівстві Нідерландів. Вона має консультативний статус при ООН, ЮНЕСКО, МВФ, ОЕСР, Комісії Європейських Співтовариств. В основному діяльність IFA носить науковий характер, але водночас вона приділяє належну увагу поточним подіям і змінам в національному податковому законодавстві.

Президент IFA Ukraine Наталія Блажівська підкреслила: міжнародна конференція «Податкова транспарентність та ера діджиталізації: український погляд на глобальні податкові виклики» відбулася у Верховній Раді задля плідних обговорень у колі депутатів, суддів, всесвітньо відомих професорів з міжнародного податкового права, адвокатів, експертів для вироблення спільних підходів до проблематики податкової транспарентності та діджиталізації.

«Сьогоднішня конференція проводиться Міжнародною фіскальною асоціацією разом із профільним комітетом Верховної Ради, оскільки ми переконані, що саме така платформа взаємодії науковців, практиків, суддів, представників виконавчої влади та законодавчого органу дозволить нам цю складну і таку динамічну проблематику, яка стосується діджиталізації та податкової транспарентності, не просто поставити на обговорення, але й знайти конкретні шляхи вирішення», — розповіла Наталія Блажівська.

1 грудня цього року для України набуває чинності Конвенція MLI, що внесе зміни до багатьох двосторонніх конвенцій, підписаних Україною. Всі ці інструментарії, що покликані для боротьби з розмиванням податкової бази, мають також вирішувати питання, пов’язані з глобалізацією бізнесу.

«Ми маємо розуміти, що ті стандартні принципи і підходи, які існували, коли країна оподатковує лишу ту компанію, що безпосередньо розміщена і функціонує на її території, в умовах діджиталізації змінюються. І міжнародні організації вже давно занепокоїлися цим питанням. Україна активно долучилася до цих дискусій і до обговорень», — наголосила президент IFA Ukraine.

В рамках конференції було презентовано проект українського закону з робочою назвою — «Google». Така собі вітчизняна відповідь на наболіле питання.

Нагадаємо, що дискусія, зокрема, щодо компанії Google, розпочалася в парламенті Великобританії кілька років тому, коли пошукового гіганта звинуватили не в тому, що він не платить податки, а в тому, що компанія «аморальна» у сплаті податків, бо левова частка грошей не осідає в Туманному Альбіоні.

Крім того, спікери конференції вже торкнулися податкового питання відомого перевізника Uber.

«Наша мета — це передусім, податкова транспарентність, яка стосується не лише діяльності державних органів. Варто говорити про відкриті сервіси, чітке законодавство. Бо транспарентність означає однозначний, зрозумілий підхід. Тому сьогодні учасниками є і судді», — додала Наталія Блажівська. Вона зазначила: у сучасному світі вже немає такого поняття, як банківська таємниця. В умовах обміну інформацією між податковими органами та країнами змінюється доказова база, проводяться податкові перевірки, інформація поступово стає відкритою:

«Якщо колись платники податків, які структурували в іноземних країнах, з непрозорими податковими схемами, свої бізнеси, вони очікували, що ця інформація ніколи не буде отримана українськими фіскалами. На сьогодні ситуація змінилася, і той же Кіпр надає дуже активно і швидко інформацію».

Міжнародну конференцію відкривала панельна дискусія «Цифровий податок: світовий досвід та перспективи для України», участь у якій взяли провідні міжнародні експерти в галузі оподаткування, представники Міністерства фінансів України, судді Верховного суду, партнери провідних юридичних компаній, голова Державної податкової служби України та голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Наталія Блажівська резюмувала: в питаннях оподаткування цифрової економіки є зміст брати приклад з тих країн, що вже мають подібний досвід, аби запобігти будь-яким невдалим спробам запровадження податку, що не матиме ефекту в Україні.

Автор:
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва