Романа Трубу звільнять завдяки поправці від «Голосу»

16:15, 3 декабря 2019
Ухвалені сьогодні Верховною Радою зміни до закону «Про Державне бюро розслідувань» передбачають повне перезавантаження керівництва відомства.
Романа Трубу звільнять завдяки поправці від «Голосу»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада 3 грудня ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №2116 «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань», який, зокрема, передбачає повне перезавантаження керівництва відомства.

У початковому варіанті законопроект, ініційований Президентом України, таких радикальних пропозицій щодо керівництва ДБР не містив. Про відставку керівництва йшлося у альтернативному проекті закону №2116-1, поданому від фракції політичної партії «Голос». Проте за основу був прийнятий таки президентський варіант.

Але ідея перезавантаження керівництва ДБР не була полишена депутатами від «Голосу» і перетворилася на правку №320 до другого читання, яка після тривалих переконань колег по парламенту була підтримана 13 листопада Комітетом Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. У сесійній залі остаточний варіант законопроекту набрав необхідних 250 голосів.

Таким чином, повноваження директора ДБР і його заступників припиняються достроково. А новий керівник Бюро буде обиратися за допомогою конкурсної комісії та за участі міжнародних експертів. Керівництво в ДБР стає не колективним, а одноосібним. Усі подальші призначення є зоною відповідальності керівника.

Відтепер, згідно з Прикінцевим і перехідним положенням щойно прийнятого закону, Президент України упродовж п’яти робочих днів з дня набрання чинності цим законом призначає тимчасово виконуючого обов’язки Директора Державного бюро розслідувань.

Верховна Рада України та Кабінет Міністрів України у 30-денний строк з дня набрання чинності цим законом визначає (замінює) своїх представників до Конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань формується органом, що здійснює забезпечення діяльності Президента України, протягом 14 днів з дня визначення представників Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України до її складу, але не пізніше 60 днів з дня дострокового припинення повноважень (звільнення) Директора Державного бюро розслідувань у порядку, встановленому законом.

Конкурсна комісія з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань у 60-денний строк із дня формування її персонального складу проводить конкурс на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань у порядку, визначеному Законом України «Про Державне бюро розслідувань».

Співавтор альтернативного законопроекту і правки №320, народний депутат від «Голосу» Олександра Устінова в цілому задоволена рішенням парламенту, втім зауважила:

«Ми підтримали цей законопроект, хоча є один великий ризик. Конкурсна комісія все одно буде формуватися з представників монобільшості. Буде шість представників від монобільшості: три — від президента, три — від парламенту, плюс три — від міжнародних організацій. Але ми докладатимемо максимум зусиль, щоб цей конкурс відбувся прозоро. Ми будемо вимагати від монобільшості, щоб серед трьох представників від парламенту, яких вони будуть номінувати, хоча б один був не від їхньої партії. Я дуже сподіваюся, що в.о. буде обраний не з нинішнього керівного складу ДБР. В іншому випадку — це буде просто плювок в обличчя парламенту».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки