Як у Верховній Раді шукали кошти на соціалку

19:30, 10 декабря 2019
Конституційний Суд України неодноразово ухвалював рішення стосовно необхідності поновити соціальні виплати, які були зменшені у 2014 році: як виконуються рішення КСУ.
Як у Верховній Раді шукали кошти на соціалку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

10 грудня у Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулося засідання на тему «Про стан виконання рішень Конституційного Суду України». До участі в обговоренні долучилися народні депутати, представники міністерств, наукових установ, профспілок, громадських організацій ветеранів та учасників війни, праці та чорнобильців.

Головуючий на засіданні перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк відзначив, що Конституційний Суд України (КСУ) вже два рази ухвалював рішення стосовно необхідності поновити соціальні виплати, які були зменшені у 2014 році. Однак далі ухвали справа не пішла.

Заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко у своєму виступі відзначив, що дійсно на сьогодні державні органи не в повному обсязі виконують соціальні зобов’язання. При цьому чиновник вказав на той факт, що при винесенні рішення судді КСУ підкреслили, що виплати мають фінансуватися з урахуванням спроможностей державного бюджету. Таким рішенням, зокрема, є рішення №6р/2018, для реалізації якого необхідно близько 12 млрд грн, які у бюджеті не передбачені.

«На сьогодні у Верховній Раді зареєстровано багато законопроектів, які спрямовані на покращення соціального забезпечення громадян. Проте вони носять переважно декларативний характер, адже у них не вказано джерело фінансування. Тому для виконання рішення Конституційного Суду необхідно внести зміни у законодавство про соціальні гарантії, а також у закон про державний бюджет», — підкреслив представник Міністерства соціальної політики.

Зі свого боку президент Асоціації розвитку суддівського самоврядування, суддя Касаційного адміністративного суду Верховного Суду Володимир Кравчук вказав, що питання соціального забезпечення є найчисельнішими, які розглядають суди. І попри величезну кількість ухвал — найчастіше не виконуються державними органами.

Він підкреслив, що проблема соціального захисту людей лежить у двох площинах. До першої належать громадяни, які не захищали свої права в судах. Для них, за словами судді, варто було б прийняти новий закон, який би повністю урахував рішення КСУ.

До другої площини належать громадяни, які захищали свої права в судах під час дії законів, які пізніше були визнані неконституційними. При цьому більшість судів підтримали законодавців і відхилили позови громадян. Тому Володимир Кравчук переконаний, що рішення у справі за законом, який пізніше визнали неконституційним, потребує перегляду.

У ході дискусії представники громадськості спільно з депутатами вирішили запропонувати Верховній Раді пришвидшитися у питанні розгляду законопроектів, які стосуються соціальних питань, мають забезпечити виконання рішення КСУ та норми, прописані у Законах України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про соціальний захист учасників війни, членів сімей загиблих та осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на тристоронній зустрічі експерти обговорили майбутнє пенсійної реформи в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки