Рада розширить підслідність ДБР відносно справ щодо ВРП, ВККС та суддів КСУ

18:30, 12 декабря 2019
Посадові особи уникають відповідальності внаслідок прогалин у підслідності ДБР.
Рада розширить підслідність ДБР відносно справ щодо ВРП, ВККС та суддів КСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада отримала законопроект №2560 «Про внесення змін до деяких законів України (щодо визначення підслідності кримінальних правопорушень, досудове розслідування, яких здійснюють слідчі органів державного бюро розслідувань)».

Розробка цього законопроекту зумовлена необхідністю чіткого визначення та правового врегулювання питання щодо підслідності кримінальних правопорушень, досудове розслідування яких здійснюють слідчі органів Державного бюро розслідувань.

Чинна підслідність кримінальних правопорушень, досудове розслідування яких здійснюють слідчі органів Державного бюро розслідувань, була визначена законодавцем ще в 2015 році та досі не змінювалась.

Основним критерієм віднесення посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування до категорії осіб, досудове розслідування злочинів яких здійснюють слідчі органів Державного бюро розслідувань, було та залишається віднесення цих осіб до категорії публічних діячів та службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище у державі.

Натомість упродовж 2015-2019 років Верховною Радою України були внесені зміни до законів України, якими визначалася структура, повноваження та правовий статус органів державної влади та місцевого самоврядуванняЗокрема, зміни були внесені до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про Національну поліцію», «Про прокуратуру» та інші, а також у державі були створені (або реорганізовані) нові органи державної влади, допоміжні державні органи.

Натомість зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо визначення (уточнення) підслідності кримінальних правопорушень, досудове розслідування яких здійснюють слідчі органів Державного бюро розслідувань, не вносилися.

Тому виявилося, що слідчі органів державного бюро розслідувань не мають законних підстав здійснювати досудове розслідування стосовно злочинів, скоєних окремими посадовими особами, які безумовно за законодавством відносяться до категорій посад публічних діячів та службових осіб, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище у державі та досудове розслідування стосовно яких повинно здійснюватися виключно слідчими Державного бюро розслідувань.

Нерідко дані розбіжності стають підставою для відмови судами у погодженні проведення слідчими Державного бюро розслідувань необхідних слідчих та розшукових дій.

Проектом закону пропонується внести зміни до частини четвертої статті 216 Кримінального процесуального кодексу України та статті 5 Закону України «Про Державне бюро розслідувань», виклавши їх у новій редакції.

Так, частина 4 статті 216 Кримінального процесуального кодексу України доповнюється посадами:

  • голови та членів Центральної виборчої комісії, Рахункової палати,
  • депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим,
  • депутатів обласної ради, міської ради міст Києва та Севастополя,
  • посадових осіб місцевого самоврядування, посаду якої віднесено до першої та другої категорій посад;
  • керівника постійно діючого допоміжного органу, утвореного Президентом України, та його заступників,
  • суддів Конституційного суду України,
  • присяжних (під час виконання ними обов’язків у суді),
  • голови та його заступників, членів та інспекторів Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, у разі скоєння злочинів якими досудове розслідування буде здійснюватися слідчими Державного бюро розслідувань.

 Раніше «Судово-юридична газета» писала, хто така «інша особа» в КПК та чи має вона право на оскарження.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду