Зміни до Закону «Про звернення громадян» порушують принцип юридичною визначеності, — експерт

17:29, 13 декабря 2019
Експерт переконана, що ухвалення законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» неодмінно потягне збільшення кількості позовів проти державних органів від громадян, які вважатимуть, що їх звернення були змістовними, а відповідний орган мав би їх розглянути.
Зміни до Закону «Про звернення громадян» порушують принцип юридичною визначеності, — експерт
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наприкінці листопада поточного року група народних депутатів зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» (№2480). Зокрема, народні обранці пропонують дозволити державним органам відмовлятися розглядати запити громадян, якщо заявник помилився з компетенцією органу. Це викликало неоднозначну реакцію в суспільстві. Оскільки зараз органи влади самостійно перенаправляють запити в ті відомства, які мають компетенцію на розгляд відповідного порушеного питання.

«Тепер громадянин муситиме нести додаткові витрати, аби перенаправити своє звернення до компетентного органу. І це при тому, що на сьогодні органи влади повністю справляються з цією роботою, адже чиновники краще знають, який орган відповідає за вирішення того чи іншого питання», — зазначила в коментарі «Судово-юридичній газеті» експерт ГО «Український інститут з прав людини» Ірина Кушнір, коментуючи ініціативу народних депутатів.

За її словами, громадяни виконали свій обов’язок перед державними службовцями, сплативши податки, з яких самі чиновники отримують заробітну плату. Відповідно ці органи мають самостійно перенаправляти скарги, звернення і пропозиції, а громадянину лише достатньо поставити своє питання.

«Тут пропонується ще одна цікава новела: право не розглядати державними органами запитів на предмет того, які є беззмістовними. Ця беззмістовність порушує принцип юридичної визначеності, оскільки кожен на свій лад буде тлумачити, що таке беззмістовність. Якщо автори цього законопроекту намагалися боротися із зловживаннями звернень громадян, тобто коли засипають якимись зверненнями, то чинне законодавство вже передбачає запобіжники і право не розглядати повторні звернення у випадку, якщо людині було надано ґрунтовну відповідь. Це чинна норма, яка захищає орган влади від таких зловживань», — підкреслила Ірина Кушнір.

Експерт переконана, що ухвалення законопроекту №2480 неодмінно потягне збільшення кількості позовів проти державних органів від громадян, які вважатимуть, що їх звернення були змістовними, а відповідний орган мав би їх розглянути.

«Якщо бути відвертими, закон про звернення громадян не потрібно змінювати чи доповнювати, він віджив своє. Нам необхідно приймати Кодекс про адміністративні процедури, в якому комплексно було б врегульовано спілкування державних органів з громадянами з будь-яких питань. Необхідно не робити косметичні зміни, а унормувати цілу сферу під назвою «спілкування державних органів зі своїми громадянами», — сказала експерт ГО «Український інститут з прав людини».

Коментуючи заяви депутатів про те, що цей законопроект вивільнить час чиновникам для кращого виконання обов’язків, Ірина Кушнір акцентувала, що треба боротися з причинами великої кількості звернень, а не самими зверненнями.

«По-перше, звідки виникає велика кількість звернень громадян до державних органів — через недоліки роботи цих самих  установ та обмеження прав громадян. Це змушує людей писати скарги. Якщо ми хочемо звузити кількість питань до державних органів, вони мають ефективно працювати. Друге, звернення громадян — це фундаментальне конституційне право, закріплене в статті 40 Конституції. Це обов’язок державних службовців — відповідати, за це їм платять гроші», — вкотре наголосила експерт.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що один із авторів законопроекту №2480, член фракції «Слуги народу» Сергій Гривко заявив, що пропоновані зміни сприятимуть ефективному використанню часу державними службовцями та не обмежить права громадян.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва