Обмеження права громадян на доступ до публічної інформації не буде, — нардеп

18:10, 11 декабря 2019
Депутат від «Слуги народу» запевнив, що новий закон допоможе державним службовцям ефективніше використовувати час та зекономить ресурси.
Обмеження права громадян на доступ до публічної інформації не буде, — нардеп
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо умов розгляду звернень» (№2480) сприятиме ефективному використанню часу державними службовцями та не обмежить права громадян. Про це у коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив один із авторів, член фракції «Слуги народу» Сергій Гривко.

«Ще будучи активістом, я часто направляв звернення. Зокрема, вирішуючи питання із незаконною вирубкою дерев, одного разу направив чотири звернення до Служби безпеки України, прокуратури, поліції, і всі їх перенаправляли до поліції. При цьому і СБУ, і прокуратура — органи, які не уповноважені розглядати дане питання — вимушені були надавати мені відповідь. Я витратив сам купу часу і ресурсів на написання цього звернення, ще і забрав їх у службовців», — підкреслив Сергій Гривко.

Народний обранець вважає, що величезною проблемою є брак знань у населення щодо питання громадських процесів та усвідомлення, за яке конкретне питання відповідає той чи інший орган влади.

«Нам як законодавцям важливо працювати над підвищенням грамотності населення України в цьому плані. Але в той же час ми з колегами переконані, що даний законопроект дасть змогу зекономити купу часу і ресурсів державного бюджету, які можна буде використати для розвитку країни. Наприклад, щоб написати ту ж відписку, державному службовцю треба 20 хвилин часу, а дати відповідь на те питання, яким він не займається, переадресувати його іншому органу, відправити — до 5 годин», — наголосив депутат.

При цьому, за його словами, у разі схвалення законопроекту громадяни миттєво отримуватимуть відповідь про те, що даний орган не займається вирішенням конкретної проблеми.

Сергій Гривко відзначив, що важливим елементом вирішення вказаних проблем стане можливість спілкування державних органів з громадянами через месенджери, яку запропонував міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет.

Нагадаємо, що право на звернення громадян може бути обмежене. Законопроектом планується заборонити громадянам надсилати звернення до органів державної влади, якщо питання не належить до компетенції цих органів.

Головний редактор «Судово-юридичної газети» Наталія Мамченко у Facebook звернулася до депутата фракції «Слуга народу» Віталія Безгіна з проханням пояснити положення законопроекту щодо переадресації звернень громадян.

Також ми писали, що у проекті Держбюджету-2020 не передбачено коштів на реалізацію ініціативи «країна в смартфоні». Про це заявив голова Міністерства цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Крім того, ми повідомляли, що для українців створять мобільний додаток «Дія»

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді