Як «Слуги народу» пропонують удосконалити законодавство у сфері соціального захисту: законопроект 2587

16:26, 16 декабря 2019
Законопроектом передбачається, що фізичні особи зможуть надавати послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або непрофесійній основі.
Як «Слуги народу» пропонують удосконалити законодавство у сфері соціального захисту: законопроект 2587
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народний депутат від партії «Слуга народу» Ірина Борзова зареєструвала у Верховній Раді законопроект №2587 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту та надання соціальних послуг».

Як зазначено у пояснювальній записці, основною метою законопроекту є удосконалення діючого законодавства щодо соціального захисту, надання соціальних послуг дітям, особам з інвалідністю, невиліковно хворим для дотримання їхніх прав.

Що пропонується законопроектом

Згідно із законопроектом, фізичні особи можуть надавати послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі.

Послуги фізичної особи, яка надає соціальні послуги догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній або на непрофесійній основі, надаються на підставі заяви особи, яка потребує догляду, її батьків або інших уповноважених представників та висновку медичного закладу про потребу у догляді.

Особа, яка потребує соціального догляду, може обрати фізичну особу, яка надаватиме послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі або на непрофесійній основі, незалежно від наявності члена сім’ї або родича, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки і можуть здійснювати догляд.

Під час прийняття рішення стосовно фізичної особи, яка надаватиме послуги догляду, обов’язково враховується думка та побажання особи, яка потребує послуги догляду.

Встановлюються вимоги до фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі. Це громадяни України, які відповідають таким вимогам:

  • виповнилося вісімнадцять років;
  • відсутня судимість за вчинення умисного злочину, або така судимість погашена чи знята;
  • наявна повна цивільна дієздатність;
  • має стан здоров’я, засвідчений сімейним лікарем, що дає змогу здійснювати догляд;
  • пройшов навчання, відповідно до цього закону.

До фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, відносяться громадяни України, які відповідають таким вимогам:

  • виповнилося вісімнадцять років;
  • відсутня судимість за вчинення умисного злочину, за виключенням, якщо така судимість погашена або знята;
  • наявна повна цивільна дієздатність;
  • є членом сім’ї або родичем отримувача соціальних послуг, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Встановлюється розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги:

Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, відповідно до цього закону, встановлюється в розмірі 200 відсотків мінімальної заробітної плати за догляд однієї особи на місяць.Отримана компенсація за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі, відповідно до цього закону, не враховується при розрахунку сукупного доходу людини/сім'ї та не входить в довідку про доходи. Розмір компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, відповідно до цього закону, визначається з розрахунку 200 відсотків мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі за одну годину догляду за однією особою, але не більше 360 годин на місяць для догляду одиноких осіб або не більше 260 годин на місяць для осіб, що мають члена сім’ї або родича, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

Законопроектом також уточнюється, що виплата компенсації за догляд фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду, здійснюється незалежно від інших виплат, допомог, визначених чинним законодавством України, та не впливає на їх отримання.

Автор законопроекту зазначає, що ухвалення закону на законодавчому рівні сприятиме, насамперед, профілактиці потрапляння дітей та осіб з інвалідністю до інтернатних закладів, створить належні та комфортні умови для проживання, виховання дітей з інвалідністю в сім’ях та їхній інтеграції у суспільство.

Також ми писали, як у Верховній Раді шукали кошти на соціалку.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України