У Києві відбувся прес-марафон щодо земельної реформи

19:23, 17 декабря 2019
У заході, присвяченому земельній реформі, взяли учать представники Офісу Президента, нардепи від «Слуги народу», голова Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру Денис Башлик, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.
У Києві відбувся прес-марафон щодо земельної реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У вівторок, 17 грудня, відбувся прес-марафон «Земельна реформа: якою вона буде» за участю представників Офісу Президента України, народних депутатів від «Слуги народу», голови Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Дениса Башлика, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.

Відкриваючи марафон, депутат від «Слуги народу» Микита Потураєв зазначив, що право на землю прописане у Конституції України та гарантується державою.

«Право власності на землю гарантується державою. Давайте згадаємо статтю 14 Конституції, де сказано, що земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону», — відзначив народний обранець і підкреслив, що Україна як держава, яка відмовилася від соціалістичного ладу, надала громадянам право на приватну власність, зокрема на землю.

За його словами, з 1996 по 1998 рік земля була розпайована. При цьому з 1996 по 2001 рік ринок землі в Україні існував, але тоді земля не була джерелом значних доходів. Перетворення землі на прибутковий товар і спричинило введення мораторію у 2001 році. 

Голова асоціації вільних землевласників Дмитро Ливч, зі свого боку, відзначив, що на сьогодні лише 36% українців, згідно з проведеним опитуванням, розуміють суть земельної реформи.

«Лише 36% опитаних розуміють значення земельної реформи, більша частина вкладає у це поняття власне розуміння. 12% думають, що це продаж земель іноземцям, 18% — продаж державних земель. При цьому 92% українських землевласників хочуть розпоряджатися землею особисто», — підкреслив Дмитро Ливч.

За словами депутатів та експертів, позитивним у реформі стане те, що тепер землями сільськогосподарського призначення будуть займатися не чиновники з Києва, а самі громади. Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов поклав відповідальність за контроль за розпорядженням землею на громадян.

«Потрібно, аби громадяни свідомо обирали владу на місцях»,  сказав міністр.

За його словами, якщо місцева влада буде зловживати питанням розпорядження землею, громадянам треба активніше звертатися до національних правоохоронних органів та засобів масової інформації.

«Зараз можна звертатися до керівників обласних державних адміністрацій, а в майбутньому — до префектів. Тобто існує засіб контролю держави за виконанням законів на місцях. Просто не треба боятися використовувати всі засоби», — закликав Милованов.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Тимофій Милованов заявив, що Геокадастр готовий до запуску ринку землі.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва