Порушення права обвинуваченого на захист: ККС ВС зазначив важливий аспект

11:30, 21 декабря 2019
Верховний Суд вказав, у яких випадках можлива заміна захисника у кримінальному процесі.
Порушення права обвинуваченого на захист: ККС ВС зазначив важливий аспект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У випадках необов’язкової участі захисника у кримінальному провадженні відмова від нього можлива на будь-якій стадії процесу. Проте Верховний Суд наголошує: вирішуючи питання про таку відмову, суд має з’ясувати, чи не є вона вимушеною (внаслідок тих чи інших обставин). Інакше це призведе до обмеження в реалізації права обвинуваченого на захист і, відповідно, до порушення такого права взагалі.

Так, у справі №369/10593/17 свою касаційну скаргу засуджений обґрунтовував неправильним застосуванням положень законодавства про кримінальну відповідальність. При цьому засуджений посилався на неповноту й однобічність судового розгляду, невідповідність висновків суду фактичним обставинам кримінального провадження. На його думку, вирок було побудовано на суперечливих показаннях свідків.

Так, захист засудженого (за його бажанням користуватися правовою допомогою захисника) при досудовому розслідуванні та розгляді справи в суді першої інстанції здійснював адвокат. Під час апеляційного розгляду цей захисник повідомив апеляційному суду про те, що він не може брати участі у розгляді справи в суді апеляційної інстанції у зв’язку із припиненням дії договору про надання безоплатної вторинної правової допомоги, що, відповідно, є підставою для його заміни.

При прослуховуванні аудіодиску судового засідання апеляційного суду встановлено, що після оголошення в судовому засіданні згаданої заяви адвоката засуджений виявив бажання мати захисника (двічі заявивши: «Будемо шукати адвоката»). Лише після додаткових запитань суду він заявив, що свої інтереси буде захищати сам, з чим погодився апеляційний суд, фактично прийнявши його відмову від захисника.

ККС ВС зазначив: «Беручи до уваги той факт, що під час досудового розслідування та в суді першої інстанції особа виявляла бажання скористатися правовою допомогою, та з огляду на його суперечливу позицію з приводу даного питання в суді апеляційної інстанції у колегії суддів виникає обґрунтований сумнів щодо безумовної відмови від захисника і дійсного бажання засудженого самостійно захищати свої права та інтереси на стадії апеляційного перегляду вироку. Крім того, в апеляційних скаргах прокурорів порушувалося питання про погіршення його становища». За таких обставин, на думку колегії суддів, суд апеляційної інстанції мав вирішити питання щодо заміни захисника іншим.

Право підозрюваного, обвинуваченого на захист є невід’ємною складовою права на справедливий суд.

Таким чином, ККС ВС вирішив, що вирок апеляційного суду підлягає скасуванню.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, у чому полягає щире каяття.

Крім того, ми писали про звільнення від відбування покарання з випробуванням: постанова Верховного Суду.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області