У чому полягає щире каяття: постанова ККС ВС

12:32, 8 декабря 2019
Каяттям є негативно забарвлене почуття, що поєднує в собі співчуття або жаль з приводу свого вчинку і почуття провини за його наслідки.
У чому полягає щире каяття: постанова ККС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У даній справі водія було засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України до покарання у вигляді позбавлення волі. Одночасно відповідно до ст. 75 КК України останнього звільнено від відбування покарання з випробуванням та іспитовим строком 3 роки. Про це повідомляє «Протокол».

Апеляційний суд залишив вказаний вирок буз зміни.

На вирок суду та ухвалу апеляційного суду прокурором було подано касаційну скаргу, у якій останній послався на невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та невірне застосування до засудженого ст. 75 КК України.

Із такими доводами ККС погодився і у своїй постанові вказав, що розкаяння передбачає, окрім визнання особою факту вчинення злочинних дій, ще й дійсне, відверте, а не уявне визнання своєї провини у вчиненому певному злочині, щирий жаль з приводу цього та осуд своєї поведінки, що насамперед повинно виражатися в визнанні негативних наслідків злочину для потерпілої особи, намаганні особи відшкодувати завдані злочином збитки, бажанні виправити наслідки вчиненого. Факт щирого каяття особи у вчиненні злочину повинен знайти своє відображення в матеріалах кримінального провадження. Однак, у матеріалах кримінальної справи стосовно засудженого відсутні дані на підтвердження того, що засуджений поряд із відсутністю цивільного позову, намагався будь-яким чином допомогти потерпілій оговтатись від пережитого, компенсував їй перенесені страждання, чи полегшив душевний біль.

Поза увагою місцевого суду залишилось і ставлення винної особи до вчинених нею порушень та його поведінка після вчинення злочину. У вироку зазначено, що після дорожньо-транспортної пригоди засуджений сам з`явився до працівників поліції із зізнанням про вчинене, однак належної оцінки суду не отримав той факт, що із відповідним зізнанням водій з`явився на третю добу після вчиненого, про що він сам зазначив у судовому засіданні місцевого суду.

Із повним текстом постанови ККС ВС можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про огляд практики ККС ВС щодо звільнення від покарання та його відбування.

Також ми повідомляли про постанову ККС ВС щодо розрізнення процедур виклику та відбору присяжних.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва